Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  59 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



1 Mai, ziua internaţională a celor care (încă) muncesc

01/05/2015 09:21:05 Ioana BRADEA  
Ce-i drept, nu suntem în topul celor mai îndârjiţi şi harnici oameni ai muncii, nu suntem nici în pericol de a deveni workoholici – dar măcar îi cinstim pe cei care încă muncesc pentru binele nostru, al tuturor. Este ziua internaţională a muncii, celebrată pe vremuri cu ore lungi de defilare şi cântece patriotice, mici şi bere cât cuprinde…

An de an, pe 1 Mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muncii – introdusă de americani în memoria victimelor unei greve muncitoreşti: în anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţonală a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

La originea semnificaţiei acestei zile se află însă reducerea programului de muncă la 8 ore.

Pe 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au adunat 90.000 de demonstranţi, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă.

Rezultatul a fost istoric: aproximativ 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

O bună bucată de vreme, 1 Mai nu era nicidecum comemorată cu bere, mici sau grătare ci exclusiv prin manifestaţii muncitoreşti.

În perioada regimului comunist, de 1 Mai autorităţile organizau impresionante manifestaţii pe marile bulevarde ale patriei iar coloane imense de oameni, în ţinute festive, salopete sau costume speciale scandau lozinci şi purtau pancarte uriaşe cu mesaje optimiste (majoritatea cuprinzând imbolduri precum "Trăiască" şi "Înflorească") pentru conducătorul suprem, Nicolae Ceauşescu.

Cei aflaţi la cârma ţării şi a judeţelor urmăreau parada pe o scenă special amenajată, admirând şi aplaudând intens coloanele de oameni care treceau prin faţa lor cântând şi scandând lozinci.

La aceste defilări erau convocaţi absolut toţi cetăţenii indiferent de vârstă: de la şoimii patriei (copiii de 3, 4 ani, înscrişi la grădiniţe), pionieri (în clasele primare şi mai mari) şi până la muncitorii din fabrici - pregătirile derulându-se cu câteva  săptămâni bune înainte, pentru ca totul să iasă ca la carte.

După defilare, oamenii mergeau la restaurante pentru a servi mici şi bere, uneori pe cheltuaiala fabricilor, sau ieşeau "la iarbă verde" pentru un grătar preparat alături de Dacia obosită după urcuşul pe dealuri...

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată iar din marea sărbătoare de acum 25 de ani nu s-au păstrat, în zilele noastre, decât micii şi berea pe care românii continuă să le consume cu aceeaşi îndârjire....

2479 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro