Un experiment facut de Asociatia CETIN a scos la iveala motivatia bistritenilor care dau bani la cersetori: mila! Ii vad pe "bietii" oameni imbracati mai neadecvat si cred ca ce greu o duc, fara sa stie macar cine este omul "ascuns" in spatele unor astfel de haine.
Asociatia tinerilor CETIN a facut anul trecut un experiment.
Au luat cinci tineri, i-au imbracat in haine zdrentuite si i-au pus la cersit.
"Tinerii au fost impartiti cate unul pe pietonal, Gheorghe Sincai, altii in zona 1 Decembrie - zona Prefecturii, la Han si la Kaufland. S-au imbracat cu haine mai vechi si rele, cu parul ciufulit sau cu caciuli in cap si au intins mana dupa bani” a explicat pentru Bistriteanul.ro Teodora Lazar, inspector Educatie si Tineret in cadrul Primariei.
Bistritenii, trecand pe langa asa-zisi “necajitii copii”, au fost cuprinsi de mila si le-au dat bani, “ca sa aiba cu ce trai”.
"In nici trei ore, copiii au strans fiecare aproape 40 de lei de la trecatori. Toti le-au dat bani pentru ca li s-a facut mila de ei ca erau imbracati mai saracacios” a spus Teodora Lazar.
Aceasta campanie impotriva incurajarii cersitului a aratat ca bistritenii dau bani unor persoane pe care le vad imbracate mai saracacios, fara sa stie daca intr-adevar acele persoane au nevoie de bani sau nu.
"Aceasta campanie a aratat ca bistritenii incurajeaza cercetoria. Dandu-le bani celor care cer, fara sa stie cine sunt acele persoane sau daca au intr-adevar nevoie de bani, nu se face altceva decat sa-i incurajeze sa nu munceasca si sa ceara. Ideal ar fi ca bistritenii sa nu se mai lase induplecati de aspectul cersetorilor. Nu trebuie sa dea bani la cersetori” a concluzionat Teodora Lazar.