Tot românul ştie că 1 Decembrie este Ziua Naţională a României. În 1918 s-a realizat Marea Unire iar data de 1 decembrie a fost declarată zi de sărbatoare abia din 1990. În acest an se împlinesc 96 de ani de la unirea tutror românilor într-un singur stat.
1288 de delegaţii au constituit în 1 decembrie 1918 Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Sprijinite de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, delegaţiile au adoptat o rezoluţiune care dorea unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu Ţara Românească.
Ziua de 1 Decembrie 1918 a marcat bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale celor din Basarabia şi Bucovina.
Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.
Rezoluţia Unirii a fost citită de Vasile Goldiş la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918: “Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Românească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918 decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre” se arată în rezoluţie.
1 Decembrie este Ziua Naţională a României potrivit Constituţiei din 2003 - articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990 promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990 şi declarată o sarbătoare publică a României.