Dacă înainte de 1582, pe 1 aprilie era sărbătorit Anul Nou, în zilele noastre 1 aprilie nu mai reprezintă decât o serie de păcăleli şi farse. Se spune că acestea trebuie făcute până la ora 12. După această oră, ele aduc ghinion. Cine se căsătoreşte pe 1 aprilie riscă o căsnicie „sub papuc”. Au existat păcăleli celebre şi din partea mass-mediei...
1 aprilie a fost întotdeauna un prilej de ditracţie. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Prin 1582, Regele Carol al IX-lea (fiul Caterinei de Medici, rămas în istorie drept autorul moral al masacrului din Ziua Sfântului Bartolomeu, când mii de hughenoţi protestanţi au fost ucişi în Paris) a ordonat schimbarea calendarului iulian – care celebra Anul Nou pe 1 aprilie – cu un nou calendar promulgat de Papa Grigore al III-lea, numit calendarul gregorian.
Noul calendar prevedea ca sărbătoarea Crăciunului să aibă loc în 25 decembrie iar Anul Nou pe 1 ianuarie, dar, odată cu această schimbare mulţi oameni nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor şi au continuat să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie. Cei care sărbătoreau astfel erau numiţi „nebuni de aprilie”. Semnificaţia iniţială s-a pierdut în negura timpurilor iar până în zilele noastre s-a păstrat doar nebunia şi veselia acestei zile.
În Franţa, cei păcăliţi erau numiţi „poisson d’Avril”, în Anglia erau „noddy” iar în Scoţia – „cuc de april”. Tot în Franţa, de 1 aprilie se trimit felicitări cu peşti sau bomboane-peşti, dar cel mai adesea se agaţă un peşte de hârtie pe spatele păcălitului.
Se spune că păcăleala de 1 aprilie trebuie făcută până la ora 12, căci cea de după această oră aduce ghinion. Nu este indicat să vă căsătoriţi pe 1 aprilie: superstiţioşii cred că aceste căsătorii nu durează, se destramă repede sau soţul va fi condamnat la un destin „sub papuc”.
Au existat păcăleli celebre şi din partea mass-mediei: în 1983, Associated Press anunţa ca „întemeietor” al păcălelilor de 1 aprilie pe împăratul Constantin care, afirma respectiva agenţie de presă, pe 1 aprilie şi-a pus măscăriciul să fie împărat pentru o zi. În 1986, „Le Parisiene” i-a uluit pe francezi cu anunţul că celebrul Turn Eiffel va fi dezmembrat.
În 1955 „Irish Times” anunţa că cei de la Disneyland negociază cu guvernul rus aducerea lui Lenin în parcul de distracţii Disneyland. În 1998 un ziar din Alabama anunţa, cât se poate de serios, că numărul Pi (3,14) a fost „rotunjit” de către specialiştii matematicieni care au convenit ca această constantă să nu mai fie 3,14 ci pur şi simplu 3.
Sursa: www.superstitii.ro
Foto: actualitati.net