Numărul real al infecţiilor cu Clostridium Difficile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este 78, conform informaţiei obţinute săptămâna trecută de la DSP BN. Deşi e vorba de 78 de infecţii, Institutul Cantacuzino nu a primit nicio solicitare de a efectua teste pentru analiza Clostridium Difficile:
Reporterii Bistriţeanul.ro au mers mai departe cu ancheta şi au aflat că, deşi în raportul DSP BN apar doar cinci infecţii nosocomiale în 2015, numărul infecţiilor cu Clostridium Difficile este 78 în acelaşi an, dar, după spusele DSP BN, niciuna nu este de origine intraspitalicească.
Contrar celor susţinute de către DSP BN, când Tolontan şi echipa au dezvăluit această informaţie la nivel naţional într-un episod apărut vineri în ancheta lor, un medic bucureştean de ATI de la un spital de urgenţă a declarat pentru tolo.ro că „în 99% dintre cazuri ea este o bacterie de spital”, referindu-se la Clostridium Difficile şi, implicit, la situaţia din Bistriţa. DSP BN, după un calcul matematic uşor, susţine, astfel, că la Bistriţa 100% dintre infecţiile cu Clostridium Difficile NU sunt infecţii intraspitaliceşti.
Sursele noastre ne-au spus că DSP BN a solicitat doar 19 teste efectuate în Centrul Naţional de Referinţă, dar nici măcar un test de analiză Clostridium Difficile în anul 2015 către Institutul Cantacuzino din Bucureşti: „Pentru DSP Bistriţa-Năsăud, prin contractul încheiat cu IC (n.a. Institutul Cantacuzino), în 2015, am emis facturi pentru doar 19 teste efectuate în Centrul Naţional de Referinţă. Nu am efectuat niciun test pentru analiza Clostridium Difficile (toxina A şi B)”.
Ba mai mult decât atât, aceleaşi surse ne-au informat că nici în 2016 nu a fost solicitată de către DSP BN efectuarea vreunui test la Institutul Cantacuzino.
Testele de determinare a capacităţii toxinogene a tulpinilor de Clostridium Difficile (toxina A şi B prin metoda imunoenzimatică) costă 123 lei la Institutul Cantacuzino. Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit recomandarea să facă testele la Institutul Cantacuzino pentru că este cel mai ieftin şi pentru că la institut se fac cele mai multe şi mai eficiente teste. A existat chiar şi un program de colaborare între Direcţiile de Sănătate Publică din România şi Institutul Cantacuzino în ultimii ani pentru descoperirea infecţiilor. În ciuda acestor recomandări, DSP BN a ales să cumpere în 28 mai 2015 un kit de testare rapidă pentru depistarea Clostridium Difficile care conţine 50 de teste, kit care a costat 704,07 lei.