În istoria neamului românesc zilele de 9 şi 10 mai înscriu o pagină nouă cu nenumărate conotaţii viitoare. Evenimentele, cu aceeaşi dată, care s-au succedat de-a lungul timpului, au marcat epocile şi oamenii care le-au fost martori şi pe cei ai veacurilor ce au urmat. Multiplele evenimente au fost sărbătorite şi la Şcoala Gimnazială Petriş.
Acţiunea a debutat cu un careu în curtea şcolii, unde au fost răsfoite filele istoriei în ordinea cronologică a desfăşurării lor. Elevii din clasele mari au prezentat materiale şi documente istorice care să ateste veridicitatea acţiunilor ce au avut loc cu mai bine de un secol în urmă, au realizat machete, au făcut postere şi au confecţionat steguleţe.
Cuvinte precum “independenţă”, “război”, “victoria aliaţilor”, “regalitate” şi “uniunea europeană” au fost vehiculate pe tot parcursul activităţii stârnind interesul şi curiozitatea şi celor mai mici participanţi, elevii clasei pregătitoare.
Impresionaţi de realizările colegilor lor au demarat şi ei o acţiune amplă pentru puterea lor de muncă, acţiune ce a început cu prezentarea unui material video în care li s-au prezentat – la nivelul lor de înţelegere – câteva evenimente din analele istoriei. Astfel, au urmărit cu interes scene din Războiul de Independenţă şi Războiul Mondial, precum şi imagini din oraşele ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană sau sunt în curs de aderare. Fascinaţi de poveştile pe care le ştiau despre regi şi regine au aflat şi despre prezenţa regalităţii în ţara lor şi, implicit, despre regii şi reginele României.
Şi, pentru ca munca să le fie încununată de succes, au marcat pe globul pământesc poziţia geografică a ţării noastre şi a ţărilor membre din Uniune, au confecţionat steguleţe şi steluţe, au realizat postere cu drapelul ţării şi …au şi cântat Imnul European.
Bucuroşi şi entuziasmaţi au cerut, la final, să meargă acasă cu steguleţele confecţionate pentru a le arăta şi celor apropiaţi lor. Sentimentele şi trăirile de pe tot parcursul acţiunii mi-au readus în minte cuvintele unui mare istoric care spunea că: “Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viaţa de zi cu zi şi ne aduce ştiri din trecut.”
Prof. pt. înv. primar Gabriela Gorgan