Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ziua îngerilor, ziua Sfinților Mihail și Gavriil – făpturile care au desființat întunericul

08/11/2017 08:11:00 Ioana BRADEA  
Pe căpeteniile îngerilor, pe Mihail şi Gavriil, să-i lăudăm noi toţi cei care ne acoperim cu aripile lor...! Biserica îi cinsteşte azi pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil (patronii spirituali ai Jandarmeriei Române) și pe toate fiinţele de Lumină care îi ocrotesc pe oameni până la moarte. Pe vremuri, azi se împlineau 3 dorințe și se dădea pomană:

Bucură-te, făptură a Minţii care a făcut lumea! Bucură-te, revărsare a luminii dinainte de lumină! Bucură-te, cel ca focul, care stai aproape de Dumnezeire! Bucură-te, slujitor neostenit al Treimii! Bucură-te, Duh înfocat şi nematerial după asemănarea lui Dumnezeu! Bucură-te, fiinţă nemuritoare, care îl lauzi pe Dumnezeu! Bucură-te, căci prin tine firea îngerilor s-a întărit! Bucură-te, căci prin tine Satana s-a surpat! Bucură-te, Mihail, slujitor al Legii...!

Venit-ai de la Cel Preaînalt, Gavriil, minte dumnezeiască! Bucură-te, vestitor al bucuriei nesfârşite; Bucură-te, dezlegător al blestemului de demult! Bucură-te, înalt lămuritor al întrupării Cuvântului! Bucură-te, stea care ai vestit Soarele! Bucură-te, luminătorule care ne-ai arătat lumina cea neapropiată! Bucură-te, căci prin tine lumea s-a luminat! Bucură-te, căci prin tine întunericul s-a desfiinţat! Bucură-te, Gavriil, înger al darului!

Acestea sunt doar câteva rânduri de o tulburătoare frumuseţe din Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil care mărturisesc despre însemnătatea celor doi îngeri prăznuiţi astăzi de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici.

A fost la început doar o prăznuire a Sfântului Arhanghel Mihail, mai târziu a fost cinstit împreună cu el și Sfântul Arhanghel Gavriil, pentru ca în cele din urmă să devină o sărbătoare de cinstire a tuturor cetelor îngerești.

Despre îngeri, Biserica spune că sunt duhuri slujitoare, credincioase lui Dumnezeu şi trimise să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Se spune că, la început, toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi, dar Dumnezeu i-a supus unei încercări înainte de Facerea Lumii, iar o parte dintre îngeri, conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. A fost mare război în cer atunci, spune Scriptura, iar Mihail a condus cetele îngerești cele bune și a învins. Îngerii cei răi au fost alungați din cer pe pământ (de unde și numele „îngeri căzuți”), devenind demoni.

Sfântul Arhanghel Mihail, al cărui nume, în ebraică, înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, este chiar îngerul care a „strigat”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Căci cine este ca Dumnezeu?”.

Pe seama lui se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum și protecția specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghideon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Tot Arhanghelul Mihail este cel care alungă paguba din viaţa credincioșilor și care are puterea să înlăture orice necaz. El este cel care veghează la capul bolnavilor, când aceştia sunt aproape de ultimul hotar al vieţii sau stă la picioarele suferinzilor, când viaţa acestora merge mai departe...

Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail. În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat cu o sabie de foc în mână, semn că el pedepsește păcatul, fiind socotit un înger al dreptății Dumnezeiești.

Sfântul Arhanghel Gavriil, în ebraică, „bărbat-Dumnezeu”, nume care conține vestea că Dumnezeu Se va face bărbat și își va asuma firea omenească) este cel care vestește Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi dezvăluie lui Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul, iar pastorilor le arată nașterea Pruncului Iisus, pe Iosif (logodnicul Mariei) îl întărește ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o floare de crin alb, simbol al bucuriei și binecuvântării, este socotit şi ocrotitorul fecioarelor, al mamelor şi al pruncilor, fiind îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Tradiția consemna faptul că între Sărbătoarea Arhanghelilor şi cea a Crăciunului sunt doar trei-patru zile senine şi călduroase. Poporul numea această perioadă „Vara Arhanghelilor” iar cei mai superstițioși dintre oameni își puneau trei dorinţe, convinși că arhanghelii împlinesc dorințele celor care cred cu adevărat în puterea lor.

Se spune că azi e bine să aprindem în biserică o lumânare, aceasta simbolizând lumina călăuzitoare pentru spor şi sănătate, dar şi drumul spre viaţa veşnică a oricărui credincios.

Tot azi se dau pomană fructe, peşte şi pâine de casă pentru sufletul celor adormiţi, iar finii le duceau nașilor în dar câte doi colăcei, pentru că la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi Arhangheli Mihail și Gavriil, iar cei care vor să fie feriți de boli și pagube sunt sfătuiți să mănânce astăzi pește.

 

Sursă: crestinortodox.ro

2865 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro