Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  47 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sărbătoare la Maieru, în a treia zi de Crăciun! Starețul Mănăstirii Nicula participă la hramul bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan”

27/12/2017 09:53:17 Ioana BRADEA  
Considerat primul martir al Bisericii, ocrotitorul celor bolnavi şi al celor care se judecă de multă vreme cu alte persoane – Sfântul Ștefan este prăznuit în a treia zi de Crăciun. Se povestește că a fost acuzat de blasfemie împotriva lui Dumnezeu și ucis cu pietre în timp ce, din apropiere, îl veghea Maica Domnului și Sfântul Ioan.

Vă așteptăm în a treia zi de Crăciun, să ne bucurăm împreună de sărbătoarea hramului bisericii Sfântul Arhidiacon Ștefan. Hramul bisericii este, de fapt, sărbătoarea întregii comunități de credincioși. Anul acesta, invitat special va fi părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, din soborul de slujitori făcând parte și părintele Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, precum și alți preoți din zona noastră. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de teologii din Grupul Axios. După terminarea slujbei, ne vom bucura de un frumos recital de colinde. În final, copiii prezenți în bisericã vor primi daruri și dulciuri, cu ocazia Crăciunului. La ieșirea din biserică am pregătit și o mică agapă frățească...”, a anunțat preotul paroh Dan Cismaș.

Pentru a primi jertfa primului mucenic al Său, Domnul S-a ridicat în picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Ștefan și spre a-i aduce deosebită cinstire”, explica Părintele Nicolae Steinhardt motivul pentru care Sfinții Părinți au rânduit ca Sfântul Ștefan să fie cinstit în a treia zi de Crăciun.

Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii, din cadrul comunității au fost aleși șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune” care să slujească în cadrul slujbelor religioase și să supravegheze buna orânduială la mesele comune.

Primul dintre aceștia a fost Ștefan, ceilalți șase fiind Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depășea cu mult rolul pe care îl au diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate, mărturisind că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu, iar atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se mărturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui.

Furioşi, evreii au cerut uciderea lui Ștefan, iar tradiția povestește că în timp ce mulțimea dezlănțuită îl ucidea pe arhidiacon cu pietre în valea lui Iosafat, în apropiere, pe o ridicătură de pământ, îl veghea însăși Maica Domnului însoțită de Sfântul Ioan, care i-au dat puterea de a îndura acest martiriu cu demnitate și de a striga la un moment dat „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta...”.

Numele Ștefan este de origine greacă (Stephanos) și semnifică „ghirlanda”, „cununa”, „coroana” cu care erau încununați învingătorii.

Se spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir. Sfântul îi ajută pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane. În slujbele bisericești, în această zi sunt pomeniți creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan.

Se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi, spune tradiţia.

2965 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro