O inedită expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” se deschide azi, la Muzeul Județean din Bistrița, pentru doar câteva zile, în timp ce la Bibliotecă au loc câteva evenimente ,iar la Liceul Tehnologic Agricol se deschide Piața de semințe libere:
În mediateca Bibliotecii Județene „George Coșbuc” va fi vizionat azi, de la ora 9:00, filmul „Die Stadtglocken – Clopotele orașului”, în cadrul unui eveniment care cuprinde și o conferință pe tema „Explorând istoria cetății” – în clubul cultural Coșbook, proiect coordonat de profesorul Silviu Onciu la care participă elevii Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.
Tot la Bibliotecă, de la ora 11:30, se derulează proiectul „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte” – un concurs de lectură având drept motto „Gustul poveștilor”, la care participă elevii Școlii Gimnaziale „Teodor Cotuțiu” din Dumbrăvița.
Mâine, 27 martie, de la ora 10:00, în cadrul aceluiași proiect Mediateca instituției va găzdui o proiecție de film pentru copii, iar de la ora 12:00 are loc lansarea revistei „Mugurași de Țibleș”. Proiectul este coordonat de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, profesoara Voichița Țermure, directoarea Școlii gimnaziale din Spermezeu și preotul Doru Constantin Zaharie, din parohia ortodoxă română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hălmăsău, invitată fiind și profesoara Adriana Ramona Salak, inspector la Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.
La Liceul Tehnologic Agricol se desfășoară azi, 26 martie 2018, începând cu ora 11:00, prima ediție a Pieței de Semințe Libere. Semințe de Comunitate, organizată în parteneriat cu Asociația Ruralis. Este un eveniment ne-comercial (nu se vinde și nu se cumpără nimic), în care organizatorii exersează prețuirea semințelor libere și „fără preț” - neprețuite. Intrarea este liberă, iar programul cuprinde:
-
schimburi de semințe (inclusiv bulbi, butași etc) din surplus, cu sursa de proveniență și metodele de îngrijire cât mai transparente - încurajându-se promovarea soiurilor locale, tradiționale;
-
discuții cu oameni minunați și pasionați din Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud, prieteni vechi, prieteni noi, cu proiecte și idei ce ne aduc mai aproape de natură și de suflet, despre permacultură, lanțuri alimentare scurte,
-
întâlniri cu mici producători de hrană sănătoasă, biodiversitate și dezvoltare durabilă prietenoasă cu natura.
-
discuții despre cine suntem și mai ales - de ce facem ce facem!
Sub egida Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița, DAR Association în parteneriat cu Cenafer Instruire Feroviară și Muzeul CFR, propun publicului bistrițean o expoziție de fotografie și machete cu trenulețe funcționale.
Este prima expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” pe care o organizăm. Vernisajul va avea loc luni 26 martie la ora 13:00, iar elevii bistrițeni și profesorii lor aflați în Săptămâna Altfel sunt invitați și așteptați cu drag, pentru a descoperi, în această expoziție, o pagină de istorie tehnică, dar și frumusețea naturii sau a traseelor feroviare spectaculoase din județul lor. Biletul costa 10 lei, iar programările se fac la telefonul 0740.01.59.97 - muzeograf Alina Lehaci.