Într-un decor simplu, folosindu-se de un colaj muzical inspirat și bucurâdu-se de jocul minunat al actorilor Dan Rădulescu și al Cameliei Dincă Ion – regizorul și scenaristul Emil Teodorescu a reușit să dea viață poemelor lui Viorel Paraschivoiu, într-un spectacol extraordinar desfășurat ieri seară, la Sinagogă.
„Dacă în literatură se poate vorbi de noroc, atunci norocul nostru, al tinerilor elevi împătimiți de literatură, prin zbuciumații ani 90 s-a numit Viorel Paraschivoiu – cu care ne întâlneam la Năsăud, care ne povestea de Cristian Popescu și Georg Trakl când toată lumea știa doar de Nichita Stănescu, care își canaliza întreaga energie și ființă asupra celor din jurul său, care era uneori greu de suportat și care ar fi putut să facă mult mai mult în poezie și pictură – dacă ar fi avut în preajma sa oameni mai atenți...” a povestit ieri seară Dan Coman, prezentând antologia poemelor lui Viorel Paraschivoiu, publicată de Editura Charmides și intitulată „Înfățișările”.
După o scurtă prezentare a volumului, Dan Coman i-a mulțumit regizorului Emil Teodorescu pentru că a venit cu ideea de a face un asemenea spectacol, în ciuda faptului că a fost destul de dificil să pui în practică un asemenea text.
„Au trecut douăzeci de ani de când l-am cunoscut pe Viorel Paraschivoiu. De atunci am cunoscut și alți poeți, dar niciunul dintre ei nu mi-a transmis frenezia și extazul pe care mi le transmitea acest poet lipsit de operă și cu viața vraiște. Poate pentru că eram mult mai tânăr pe atunci și încrederea mea în poezie era maximă. Sau poate pentru că Viorel Paraschivoiu a fost cu adevărat unul dintre rarii poeți blestemați ai vremurilor noastre...” scrie și Marin Mălaicu Hondraripe ultima copertă a volumului de restituiri...
Evenimentul se înscrie într-o serie mai amplă care își propune să recupereze figurile unor scriitori dispăruți – sub titulatura „Poeţii oraşului Bistriţa” iar după un spectacol foarte reușit in versurile lui Luca Onul, a urmat un spectacol din poemele lui Viorel Paraschivoiu. După spectacol, publicul a fost invitat să se servească din antologia de versuri „Înfăţişările”, și – semn că spectacolul a fost cu adevărat reușit – lumea citea din carte, în părcul din fața Sinagogii...