S-au încins spiritele, ieri, la Sinagogă, care a găzduit o licitaţie de artă şi un concert fantastic susţinut de unul dintre cei mai buni pianişti ai lumii – Eduard Kunz care a licitat el însuşi ultimul tablou, alături de politicienii, şefii de instituţii sau oamenii de afaceri prezenţi la eveniment. Cel mai scump tablou, licitat la 1000 euro!
Deşi preţul unui bilet la concertul susţinut de Eduard Kunz a fost 100 de lei, biletele s-au vândut ca pâinea caldă, inclusiv în ziua concertului, organizatorii estimând că s-au adunat aproximativ 15.000 de lei doar din vânzarea acestora.
A meritat, căci toţi cei prezenţi au fost încântaţi şi vrăjiţi de pianistul rus care a interpretat, în prima parte a evenimentului Haydn (Divertimiento) şi Anotimpurile lui Ceaikovski. „Kunz este magie. Parcă nu atingea clapele deloc, iar când le atingea – delir! Plutea pe clape… Fantastic”, au murmurat cuceriţi cei care l-au ascultat.
A urmat licitaţia de artă, 33 de tablouri semnate de artişti importanţi ai momentului (între care şi bistriţenii Marcel Lupşe, Georgiana Cotuţiu sau Vasile Tolan, acum stabilit la Bucureşti unde este profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă) fiind puse la bătaie de Fundaţia Societatea de concerte Bistriţa.
Preţul de pornire pentru vânzarea tablourilor a variat între 150 şi 600 de euro, stabilit de un expert autorizat de Ministerul Culturii (criticul Pavel Şuşară), dar Gavril Ţărmure, gazda licitaţiei, a anunţat că se poate şi negocia: nici artiştii, nici organizatorii nu sunt interesaţi atât de creşterea cotei de piaţă, cât de susţinerea cauzei copiilor care suferă de autism.
Prima care a achiziţionat un tablou a fost Doris Moldovan, care i l-a „suflat" preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, plătind cu 50 de euro în plus faţă de preţul de pornire, de 400 de euro.
Între cei care au cumpărat tablouri a fost şi Cristian Nicolae, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului, Mircea Archiudean, dar şi notarul Marsineta Vaida, recent premiată în Gala Femeia Europeană 2016, care şi-a achiziţionat două tablouri.
Marsineta Vaida s-a ales şi cu cel mai „scump” tablou – un peisaj realizat de Marcel Lupşe (el însuşi prezent în sală la licitaţie) pentru care s-a „bătut” cu Emil Radu Moldovan, notarul oferind, în final, 1.000 de euro. „Deşi se crede că este invincibil, iată că două femei l-au învins de această dată pe domnul Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean. Sau poate că mai degrabă este un domn care ştie să cedeze la timp”, a comentat Gavril Ţărmure, gazda licitaţiei, spre amuzamentul celor prezenţi.
Ultimul tablou (Copilărie, semnat de Dragoş Burlacu) a fost disputant la licitaţie şi de pianistul Eduard Kunz, care l-a cedat, în final, unui bancher din Bistriţa, astfel încât, până la final s-au vândut tablouri în valoare de 3.700 de euro.
„Le mulţumim artiştilor care au donat aceste lucrări minunate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, Societăţii De Concerte Bistrita şi partenerului Rotary Club Bistriţa Districti 2241, lui Gavril şi Mihaelei Tarmure, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil şi celor care ne-au sprijinit, achiziţionând lucrările de artă”, a precizat Ana Dragu, preşedintele Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ.
„Emoție, bunătate, sensibilitate, oameni diferiți care s-au alăturat cu inima deschisă unei cauze. Așa aș putea descrie evenimentul destinat celebrării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului,organizat de Asociaţia Autism Europa - Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa. Artă și fapte bune în beneficiul copiilor și familiilor care au nevoie de sprijinul, înțelegerea și atenția noastră. Felicitări, pentru o seară minunată, suntem alături de voi, oameni frumoși!”, a comentat Doris Moldovan, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean a recunoscut, la rândul său, că a participat „la un spectacol extraordinar al unuia dintre cei mai renumiți pianiști ai planetei, Eduard Kunz! În această seară, în semn de solidaritate faţă de copiii care suferă de acest sindrom, clădirea Consiliului Județean este luminată în albastru!”
Seara s-a încheiat sub mrejele lui Eduard Kunz care a interpretat, în încheiere câteva piese celebre din Chopin şi Rapsodia Ungară a lui Liszt.
Cu adevărat emoţionant a fost momentul în care Eduard Kunz l-a invitat pe scenă, alături de sine, pe micul Eduard Sălăgean – unul dintre copiii diagnosticaţi cu autism din Bistriţa care a uimit asistenţa interpretând Bach sub ochii unui maestru al pianului.