Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  119 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Premiile Antidiscriminare 2017 - lecție de toleranță și iubire

05/10/2017 20:39:05 Ana ȘTEFĂNEL  
«Nici un copil, atunci când se naște, nu privește chipul mamei sale și se gândește, e țigancă, e retardată, e săracă, e normală, e inteligentă, e useristă», a spus Ana Dragu azi, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Antidiscriminare. Brusc, am înțeles ce e cu toată povestea asta despre integrarea copiilor cu autism în școli de masă.

Poți să fii slab sau să fii puternic, poți să fii bogat sau sărac, poți fi oricum - până la urmă, toți suntem oameni. Da, e trist - așa cum a spus Ana Dragu - că în 2017 încă se chinuie să arate lumii că și copiii cu autism au dreptul la educație. Pe de altă parte, orice întâlnire cu micii prinți e ca un duș cu apă rece după ce ai alergat pe 30 grade plus.

Așa a fost și evenimentul de azi.

Ana Dragu a demonstrat (încă o dată) că acești copii sunt capabili să citească de la 4 ani, să spună povești, să cânte la pian, să compună muzică. Asta face de zece ani de zile, dar, chiar și așa, foarte puțini profesori reușesc și acceptă să integreze în clasele lor copii cu tulburări din spectrul autist.

De asta, Asociația Autism Europa și Centrul de Resurse și Referință în Autism «Micul Prinț» Bistrița a organizat și în acest an o gală de premiere a acelor profesori care fac zi de zi eforturi ca oameni care pleacă la drum cu șanse mici (din partea societății) să ajungă pe o scenă - așa cum a fost azi - să fie aplaudați, să se joace cu alți copii de vârsta lor, să simtă că fac parte dintr-un grup.

Anul acesta, profesorii câștigători au fost:

Bombonica Barteș (Școala Gimnazială nr. 4)

Victoria Svinți (Școala Gimnazială nr. 4)

Doinița Spânu (Școala Gimnazială nr. 4)

Ionela Scripeț (Școala Gimnazială nr. 4)

Ana Maria Onoe (Grădinița Căsuța cu Povești)

Roxana Kovacs (Liceul de Muzică Tudor Jarda)

De asemenea, a fost apreciat și efortul profesorilor Nadia Urian, Marcela Turcu, Livia Moldovan, Oana Trifan, Lenuța Silași, Lidia Pavel, Nicoleta Ceaca, Iuliana Avram, Cătălina Sucilea, Ancuța Fechete și Lucica Dejan.

«Premiile Antidiscriminare există deoarece pe lume sunt oameni, unii dintre ei profesori, care și-au păstrat atributele inocenței și ale frumuseții. Acelea care ne permit să asumăm tot ce e mai bun atunci când întâlnim un om nou, în special un pui de ființă umană.

Să nu credeți că acestor oameni, pe care îi onorăm azi aici le este ușor, sau că simt că efortul lor face diferența la nivel global, dimpotrivă, le este foarte, foarte greu să facă în fiecare dimineață, când intră pe porțile grădiniței sau ale școlii, alegerea corectă. Însă ei, în mod miraculos există. Și sunt singurii în privirile cărora poți întrezări inocența începutului. Încrederea și Speranța. 

Ce putem face cu toate aceste ființe atipice decât să le transformăm în modele și să le mulțumim că nu s-au lăsat infectate? 

Ceea ce facem noi aici poate părea neimportant. Poate părea localizat și nișat în contextul global și chiar național. Însă vă asigur că nu este. Aici, împreună, construim o comunitate. Nimeni nu e în siguranță în afara unui Împreună puternic și bun. Și da, sunt zile în care se surpă ce am construit peste noapte, zile în care ne vine să renunțăm la tot ce am construit pentru că viața e MAI UȘOARĂ când nu ne asumăm nimic, însă sunt și zile în care ne bucurăm fără margini că rămânând fideli propriilor noastre viziuni de viață reușim să privim unii spre alții cu încredere, să ne simțim în siguranță și să ne trăim prezentul fără remușcări și fără sentimente de vinovăție. Liniștiți că am făcutt tot ce ține de noi pentru un viitor mai îngăduitor. 

Așa cum ne învață cei mai inocenți dintre noi. Singura noastră ancoră este iubirea», este o parte din discursul Anei Dragu de astăzi - discurs care a provocat multe emoții în sală. 

 

Nu au lipsit nici cei care susțin activitatea Anei Dragu, reprezentanți ai autorităților locale, viceprimarul Cristian Niculae și inspectorul școlar general Camelia Tabără. De asemenea, Ana Dragu a dezvăluit faptul că cel care a sprijinit-o cel mai mult în organizarea galei a fost Daniel Suciu.

 

Copiii care au fost integrați în învățământul de masă au oferit o seară foarte caldă celor prezenți, au citit și au cântat, iar evenimentul a fost încheiat de un recital susținut de elevi din cadrul Liceului de Muzică Tudor Jarda, acompaniați de prof. Cristian Lepădatu.

 

 

Filmul de prezentare al evenimentului: 

 

În acest an școlar, 27 de copii cu tulburări din spectrul autist participă la cursuri în cadrul școlilor de masă din Bistrița-Năsăud.

3606 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro