Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO: Halloween-ul s-a mutat în ianuarie într-un sat din Bistrița-Năsăud. Cum alungă sătenii spiritele rele, în ajun de Bobotează

06/01/2018 11:05:59 Bianca SARA  
Într-un sat din Bistrița-Năsăud, Halloween-ul se mută an de an, în luna ianuarie. Străzile sunt luate cu asalt de strigoi, vrăjitoare, mirese și chiar de moarte. „Hâzii” din Chintelnic se deghizează an de an, în ajun de Bobotează, pentru a alunga spiritele rele...

Localnici din Chintelnic au reușit să mute Halloween-ul tocmai în ianuarie. În fiecare an, în 5 ianuarie, în ajun de Bobotează, străzile micuțului sat situat la doar 20 de kilometri de Bistrița sunt luate cu asalt de strigoi, vrăjitoare, mirese însângerate și chiar moartea.

Grupurile de colindători deghizați, iau la rând casele localnicilor și nu sunt alungați, ba mai mult, sunt serviți cu prăjituri, sarmale și țuică. Obiceiul, despre care nu crede că a luat naștere în urmă cu cel puțin 500 de ani, încă rezistă, mulți tineri venind din oraș special pentru a participa la acest spectacol nocturn.

Primii care ies la colindat deghizați sunt cei mai mici, fiind urmați de adolescenți și mai apoi tineri. Dacă acum 100 de ani, „hâzii” se deghizau cu ajutorul păturilor de pe pat și a hainelor bătrânilor, acum aceștia apelează la măștile moderne, pe care le întâlnim de Halloween.

Etnologii spun că acest obicei este păstrat în satul Chintelnic de peste 500 de ani, schimbându-se de la o ediție la alta doar costumele. Acesta se numără printre puținele obiceiuri din zonă care a reușit să treacă testul timpului și să fie ținut cu sfințenie de către localnici.

Până și preotul din sat a intrat în acest joc anii trecuți, când s-a costumat într-un strigoi etno. Acesta a ținut neapărat să le aducă aminte tinerilor cum se costumau bunicii lor acum câteva decenii, când nu aveau acces la costume de Halloween și apelau la straie populare și resturi de pânză pe care le găseau prin casă.

Localnicii spun că acum câteva decenii, tinerii voiau să vadă cum stau vecinii lor și ce zestre aveau fetele de măritat din sat, fără a fi recunoscuți însă. Și acum, atunci când „colindă”, strigoii și fantomele nu-și dezvăluie identitatea.

„Era un mod de a iscodi casele viitorilor miri sau mirese. Este un obicei bun, pe care noi îl păstrăm și sunt convins că îl vom duce mai departe. Unicatul acestui obicei este faptul că se desfășoară chiar în ajunul Bobotezei,” precizează preotul din sat. 

5075 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro