Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  225 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Dragoş Pătraru, la Bistriţa: Scopul nostru este să creştem rezistenţa oamenilor la manipulare

28/12/2016 21:31:40 Ioana BRADEA  
„Dacă, după o emisiunea de-a noastră, oamenii şi-au pus măcar o singură întrebare, consider că ne-am făcut treaba. Scopul nostru este să creştem rezistenţa oamenilor la manipulare...”, a spus Dragoş Pătraru, cu sinceritatea şi umorul care îl caracterizează, astă-seară la o discuţie de aproape trei ore cu bistriţenii.

Dragoş Pătraru a venit la Bistriţa însoţit de 60 de exemplare din cartea scrisă, tipărită de el şi intitulată „Starea Naţiei” – carte care s-a vândut ca pâinea caldă, după ce bistriţenii au stat la coadă să cumpere volumele care s-au epuizat în câteva minute. Toţi banii din vânzarea cărţii vor ajunge la câteva familii de care echipa emisiunii are grijă de câţiva ani deja. Este vorba despre copiii unor părinţi nu tocmai înstăriţi care pot, cu ajutorul celor de la Starea Naţiei, să-şi cotinue studiile, să meargă la şcoală, să-şi cumpere rechizite şi să nu adoarmă flămânzi. Cei de la emisiune i-au „adoptat” pe aceşti copii şi îi ajută financiar în fiecare lună, cu o singură condiţie – să vadă carnetele de note ale copiilor din când în când.

Dragoş Pătraru i-a provocat pe cei prezenţi la întâlnirea desfăşurată la Hotel Metropolis, partenerul acestui eveniment, să-şi spună părerea în legătură cu îşi doresc de la emisiunea pe care o realizează alături de alte 9 persoane, dintre care 4 scriu texte, dezvăluind totodată că de anul viitor vor apărea şi schimbări: din ianuarie, de pildă, va exista o emisiune „Starea Naţiei” pe tematici exclusiv sportive, pentru că există subiecte, iar „pesonajele în sport sunt fabuloase”.

Audienţa versus vulgaritate, emisiuni de calitate versus ce îşi doreşte publicul

Cu sinceritatea şi umorul care îl caracterizează, Dragoş Pătraru a povestit şi despre contractul foarte dur pe care l-a încheiat cu cei de la Digi 24, un contract impus de echipa de la Starea Naţiei, care cuprinde inclusiv clauze de performanţă, cu anumite criterii legate de audienţă.

Realizatorul a recunoscut că „gazdele” s-au plâns la un moment dat de vulgaritate, dar şi că există o discuţie la nivel modial în legătură cu li se oferă telespectatorilor, cât poţi să cedezi în faţa cerinţelor publicului, în ce măsură eşti liber să le oferi oamenilor ceea ce vor sau să le oferi emisiuni de calitate sau ce anume înseamnă echidistanţă, într-o asemenea meserie.

Echidistanţa ar fi să te situezi în mijlocul evenimentelor, în mijlocul cercului, la o distanţă egală de fiecare participant la eveniment, nu să stai la 2 kilometri distanţă...”, a remarcat Dragoş Pătraru, adăugând că se consideră fericit atunci când reuşeşte să sancţioneze derapajele societăţii în care trăim. „Dacă, după o emisiune de-a noastră, oamenii şi-au pus măcar o singură întrebare, consider că mi-am făcut treaba. Scopul emisiunii este să creştem rezistenţa oamenilor la manipulare...”, a mai spus Dragoş Pătraru.

Infotainment, fericire şi progres în mintea care trebuie antrenată zilnic

Ceea ce facem noi practic, se numeşte infotainment – se face la nivel mondial din ce în ce mai mult, inclusiv la BBC, la ştirile sportive: se iau informaţiile, se reinterpretează şi se ambalează într-un mod distractiv. Este vorba despre informaţie şi entertainment, pe scurt infotainment – a explicat Dragoş Pătraru.

„Suntem 10 oameni în echipa care realizează Starea Naţiei şi fiecare dintre ei contribuie cu ceva, de aceea este greu să o iei razna când ai atâtea persoane care ajută. Au fost şi cazuri în care nu ne-am înţeles, au existat tot felul de dispute între noi... Multe emisiuni le fac împreună cu spectatorii, am 100 de oameni cu care discut aproape zilnic şi care îmi atrag atenţia să nu ratăm cutare sau cutare subiect. Scopul nostru este să creştem rezistenţa oamenilor la manipulare, să-i facem să-şi pună întrebări... Citesc acum o carte foarte interesantă, în care autorul susţine că mintea este un proces, nu un organ... Eu cred că mintea trebuie antrenată zilnic...”, a mai spus Dragoş Pătraru.

S-a discutat şi despre sistemul de securitate socială din România, iar realizatorul emisiunii a recunoscut că unul dintre conceptele după care se ghidează este acela că oamenii nu trebuie lăsaţi să moară de foame, indiferent dacă ei vor să muncească sau nu: „Ce căutăm în lume ? Eu, unul, caut să fiu fericit. Unii sunt foarte fericiţi dacă adună 10 milioane de euro. Alţii sunt fericiţi urmărind progresul. Alţii au dreptul să fie fericiţi stând acasă şi aşteptând ajutorul social minim pe care i-l oferă statul. Noi, ca români, suntem trişti pentru că nişte nenorociţi nu vor să-şi găsească fericirea muncind... Dar e dreptul fiecăruia să fie fericit cum vrea, cum consideră de cuviinţă...”, a mai spus Dragoş Pătraru, adăugând că la români, de regulă, instituţiile au probleme, pentru că sunt guvernate de reguli proaste şi pentru că le lipsesc instrumentele de a verifica şi controla dacă ajutorul social ajunge la cine trebuie sau nu...

Atenţie la toate argumentele şi perspectivele...!

Dragoş Pătraru a mai povestit celor prezenţi că există în viaţa sa multe repere şi oameni la a căror opinie ţine mult, că a studiat şi studiază în continuare tot ce contează în Comunicare şi că este foarte important pentru oricine să fie cu mintea deschisă la toate argumentele, să asculte şi să fie atent la toate perspectivele.

Realizatorul a admis că ceea ce i-a rămas în minte, referitor la Bistriţa, în acest an a fost povestea cu veveriţele şi căsuţa lor de lux („E interesant cum prind viaţă asemenea materiale, deşi la origine ele par banale”), dar a povestit şi despre cum a încercat să impună o anumită muzică în emisiunea sa, muzica de nişă, pe care nu o asculţi la toate posturile de radio – cum este şi cea interpretată de trupa lui Dan Byron (prezent, în sală, de altfel) şi cum a constatat cu tristeţe că audienţa emisiunii a scăzut dramatic, după aceea.

Am insistat, însă, am mers în continuare şi am invitat trupe care să cânte live, pentru că este o experienţă culturală fabuloasă... Trebuie să ai răbdare şi când experimentezi... Audienţa s-a ridicat după aceea, încet-încet...

Oamenii politici suntem noi

Cum anume se pot schimba lucrurile în politică, în administraţie, în traiul românilor? Printr-un sistem politic sănătos, prin vot, refuzând să votăm mereu răul cel mai mic: „Merg la vot şi-mi anulez votul, dacă nu am încredere în candidaţi... În Finlanda există căsuţa albă, dacă pui ştampila acolo, declari automat că nu te simţi reprezentat de niciunul dintre candidaţi...

Cum ar fi posibilă schimbarea? Ei bine, răspunsul este simplu: Oamenii politici suntem noi, politicienii sunt ceea ce această societate poate să producă. Atunci când voi sau alţi tineri capabili vor simţi nevoia să meargă în Parlament, să se implice, să facă astfel încât lucrurile să se întâmple altfel – lucrurile se vor schimba, iar acest popor o va duce mai bine – a conchis Dragoş Pătraru. „Noi le-am permis să acţioneze aşa, noi le-am oferit puterea de a anula meritocraţia... Cunosc procurori care au instrumentat, timp de 15 ani, doar 3 dosare cu găini, iar acum brusc, procurorii au de lucru la aproape 2000 de dosare pe zi şi arestează într-o veselie... Trebuie să punem aceste instituţii la punct...”, a mai spus Dragoş Pătraru care a recunoscut, totuşi, că – deşi a primit oferte de a intra în politică, le-a refuzat: „Nu mă bate gândul să intru în politică, am primit oferte, dar le-am refuzat, deocamdată sunt fericit cu ceea ce fac acum... Poate în 10 ani voi gândi altfel şi mă voi implica...”, a conchis Dragoş Pătraru.

5549 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro