Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: „Două zile de neuitat. La cea mai mare înălțime. Pe cuvânt!”

26/10/2017 11:13:35  
„Vrem să fim COOLturali” se numește proiectul coordonat de profesoarele Aurelia Hîruța și Monica Strungar și care a debutat cu o primă și impresionantă activitate în care elevii s-au costumat în haine de epocă, reconstruind emoționant atmosfera regală și evocând fascinanta personalitate a Reginei Maria:

La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” au avut loc ieri și alaltăieri o serie de evenimente dedicate Reginei Maria a României. Intitulată Patrimoniu identitar. Interferențe educative - Regina Maria a României – activitatea a fost coordonată de profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Aurelia Hîruța și Monica Strungar, cu colaborarea profesoarelor Dana Bradea şi Ştefania Borodi, precum şi de informaticianul Bibliotecii Judeţene Camil Hosu şi bibliotecarul Rodica Bădăluţă, cu sprijinul directorului instituţiei judeţene, Ioan Pintea, amfitrionul evenimentului.

Invitaţi de seamă au fost Marius Pop, preşedintele Clubului Monarhiştilor Români, Tiberiu Podani, vicepreşedinte al aceluiaşi club, Ioana Bradea, scriitoare și Nicoleta Butuza, consilier educativ al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Împreună au trăit emoţii puternice în timpul frumoasei activităţi, întregite de decorul desprins parcă din Epoca Reginei Maria. Elevii claselor a VIII-a A și a IX-a A au reprodus vestimentaţia inedită a acelei perioade, încercând să se transpună întrutotul în atmosfera regală.

De la redarea unora dintre gândurile profunde ale Împărătesei tuturor, la vizionarea filmelor dedicate Reginei Mame, totul a fost cuprins de farmec, de parcă prezenţa Suveranei dăinuia peste mulţimea de elevi şi profesori atrași de frenezia activităţii.

Toți cei prezenți au primit de la organizatori semne de carte cu citate relevante din însemnările reginei României. Un număr însemnat de astfel de simboluri au fost oferite și secției de împrumut pentru copii, pentru ca cititorii din aceste zile să afle în acest fel mesajele emoționante ale Reginei Maria.

Evenimentul a cuprins două etape: pentru prima etapă, desfăşurată marţi, elevii celor două clase au pregătit materiale despre biografia, istoria şi contextul britanic în care a trăit Regina Maria, precum și o expoziție cu fotografii ale reginei și ale familiei regale române, urmate de vizionarea filmului documentar: „Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă”, scenariul și regia Sorin Ilieșiu, în lectura actriței Maia Morgenstern, care a impresionat participanţii până la lacrimi.

Cea de-a doua etapă, desfăşurată miercuri, a pus la dispoziţia celor prezenţi informaţii despre Mama Răniţilor, ca artistă și scriitoare, în cadrul unui veritabil club de lectură, în care s-au expus desenele copiilor inspirate din scrierile reginei, s-au rezumat cele 14 povestiri ale volumului „Poveștile reginei Maria”, au fost redate pasaje emoționante din cartea „Țara pe care o iubesc – Memorii din exil”, dar și din cartea-confesiune „Povestea vieții mele”. Scriitoarea Ioana Bradea a venit cu ideea ca elevii să-și imagineze pentru câteva minute că sunt însăşi regina si să scrie o scurtă pagină de jurnal din această ipostază. În cea de-a doua parte a dimineții, „Imnul Regal” şi „Rapsodia Română” aparținând lui George Enescu, compozitorul îndrăgit de Regina Maria, au adus un plus de emoție momentului.

M-am simţit minunat!”, declară unul dintre elevii implicaţi în proiect. „Am luat parte la o activitate pe care nu o voi putea uita. Parcă mă aflam în grădinile Balcicului, pe frontul de luptă sau în mijlocul mulţimii care, cu inima zvâncnind de fericire, aclama pe Regina Mamă, numind-o Mămuca noastră.”

Cu siguranţă povestea Reginei ar emoţiona pe oricine, însă interpretarea celor implicaţi în activitatea „Regina Maria a României” desfăşurată în cadrul săptămânii Școala Altfel la Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” nu doar că a emoţionat, dar i-a şi transportat în mijlocul evenimentelor prezentate.

Activitatea este prima dintr-un șir de evenimente din cadrul proiectului „Vrem să fim COOLturali” inițiat de profesoarele Aurelia Hîruța și Monica Strungar.

Participanţii au fost răsplătiţi pentru promptitudinea şi implicarea totală în activitate de către directorul Ioan Pintea, cu un tur al bibliotecii, care a fascinat datorită vastei colecţii de cărţi, a impresionantelor spații moderne din sala de lectură sau din mediatecă, tur care a culminat cu admirarea volumelor operei integrale a lui Mihai Eminescu, în facsimil și a celui mai recent dar oferit Bibliotecii Județene „George Coșbuc”: manuscrisele criticului literar Nicolae Manolescu, în original.

În urma mulțumirilor pentru ospitalitate, Ioan Pintea a subliniat: „Noi vă mulțumim! Noi suntem onorați! Sunt fericit că Biblioteca devine pe zi ce trece Casa dumneavoastră, a elevilor dumneavoastră, a elevilor și profesorilor bistrițeni! Au fost două zile de neuitat. Ați fost la cea mai mare înălțime. Pe cuvânt!

Sharon Crețu și Andreea Bora, reporteri de liceu cnamonline.ro

Foto: Sharon Crețu și Szekeres Dorian

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro