Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  78 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: Au defilat în costume populare și au învățat cum se cos mărgelele

24/03/2018 13:18:32 Ioana BRADEA  
Spațiul CDI de la „Andrei Mureșanu” a fost invadat de ii dintre cele mai frumoase, de pălării cu pene de păun și de catrințe din mai multe zone ale județului Bistrița-Năsăud. „Am vrut să se familiarizeze cu tradiţia şi arta populară, pentru a „prinde drag” de costumul popular şi pentru a deprinde câteva dintre meşteşugurile populare...”

La Centrul de Informare și Documentare al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” s-a desfășurat zilele trecute proiectul „Costumul popular la loc de cinste” – activitate inițiată şi coordonată de profesor pentru învăţământul primar, Maria – Titiana Sidor, şi finanţată de Primăria municipiului Bistrița.

Colaboratorii proiectului au fost consilierul educativ Nicoleta Butuza, cadre didactice din unitate și părinții elevilor CNAM-iști. Proiectul „Costumul popular la loc de cinste” a fost structurat în două părți: prima parte a constat într-o paradă-concurs a costumului popular autentic, pentru clasele gimnaziale și cele de liceu, și un atelier de cusături, în cadrul căruia elevii au învățat să coasă cu puncte, cruciulițe și mărgele.

Concurentele înscrise la parada populară au defilat prin fața unui juriu format din prof. Ecaterina Hiticaș specialist în etnografie și folclor, prezentă la eveniment în calitate de părinte, eleva Lavinia Doboș, din clasa a X-a F, de loc de pe Valea Ilvelor și cunoscătoare a costumului tradițional al zonei și eleva Elena Hasbeiu, tot din clasa a X-a F, de loc din Rodna, care este interpretă de muzică populară.

Juriul a stabilit cine sunt premianții – dintre purtătorii de costume populare evidențiindu-se costumele cu cele mai multe elemente autentice. Pentru clasele gimnaziale, câștigătoarea a fost Elisabeta Mare din clasa a V-a C, iar pentru clasele de liceu – Dalia Țigăuan, din clasa a X-a F. Nu au lipsit „mascotele” acestui eveniment - trei elevi din clasa Pregătitoare ,,D”, îmbrăcaţi de asemenea în costume populare autentice.

Atelierul de cusături a avut un mare ecou atât în rândul celor mici, cât și al celor mari. Cei mici au promis că le vor cere părinților pânză de cusut pentru a putea crea și ei astfel de modele, iar Maria - Titiana Sidor, profesor pentru învăţământul primar, s-a deplasat, cu răbdare, de la o masă la alta pentru a arăta fiecăruia în parte cum se coase. Alături de aceasta s-au aflat și câteva mămici care au purtat costume populare asemeni tuturor participanților şi care i-au ajutat pe cei mici să împletească şi să coasă.

Spațiul CDI de la Colegiul „Andrei Mureșanu” a fost invadat astfel de ii dintre cele mai frumoase, de pălării cu pene de păun și de catrințe din mai multe zone ale județului Bistrița-Năsăud. Lavinia Doboș, eleva prezentă în comisia de jurizare, a primit cu bucurie invitaţia de a face parte din juriul activitătii, afirmând că – deși în ziua de azi copiii nu par să mai fie preocupați de tradiții – în acest proiect ea a avut rolul de a-i apropia pe cei mici de datinile lor.

Elena Hasbeiu și Dalia Țigăuan au susținut câte un moment artistic, interpretând o doină și o horă, iar Nicoleta Butuza, consilier educativ al CNAM, a subliniat că a ținut mult ca „această activitate să aibă loc, întrucât cunoşteam efortul şi numeroasele materiale care au fost pregătite de o singură persoană, respectiv de Maria-Titiana Sidor, care a pregătit bucăți de pânză pe care a început modelele ce urmau a fi cusute de elevi, a desenat modele pentru fiecare participant, a confecționat un tipar de ie, toate acestea în doar o săptămână. Faptul că ea coase extrem de bine, a fost un model pentru participanți, deși a avut și emoții cu privire la activitate.

Pasiunea pentru tradiţie şi pentru arta populară m-a determinat să inițez acest proiect. Am încercat să transmit din ceea ce ştiu copiilor mei din clasa Pregătitoare D. Dar ei sunt încă micuți, astfel că am gândit o modalitate de a-i integra printre grupuri de elevi mai mari, pentru a se familiariza cu ceea ce înseamnă tradiţie şi arta populară, pentru a „prinde drag” de costumul popular şi pentru a deprinde câteva dintre meşteşugurile populare. În felul acesta am ajuns să desfășor această acțiune. Scopul acestei activități a fost acela de a promova tradiţia şi costumul popular, valori care ne reprezintă pe toţi şi care vor dăinui peste generaţii...”, a povestit Maria-Titiana Sidor pentru reporterii de liceu Sharon Crețu, Amalia Rus și Mihaela Maria Vlad.

Activitatea a fost foarte bine primită de elevii Colegiului „Andrei Mureșanu”, care au avut parte de clipe minunate alături de una dintre cele mai frumoase tradiții românești – cusătura pe pânză, în cruce şi cu mărgele.

FOTO @ Sharon Crețu

2449 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro