Va fi un sfârșit de săptămână complicat, la Bistrița, căci avem de participat la o mulțime de evenimente deosebite: concert extraordinar, astă-seară la Sinagogă, Târgul de Paști al sașilor care începe mâine, lansarea primei monografii a Palatului Culturii, Bistritzer Burg Dog Show, Marșul pentru viață și evenimente dedicate Orei pământului:
Vineri, 23 martie, de la ora 19:00, la Sinagogă revin Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango – violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru. Vor propune publicului din Bistrița o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, într-un concert extraordinar destinat susținerii fundației HOSPICE Casa Speranței – singura care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România.
Sâmbătă, 24 martie, de la ora 10:00, în Sala Mare de Şedinţe a Primăriei Bistriţa are loc conferinţa „Asistenţa Socială în cei 100 de ani de la Marea Unire” organizată cu ocazia „Zilelor Asistenţei Sociale”. La această întâlnire sunt invitați reprezentanţi ai Serviciilor Sociale din cele 103 municipii din România.
Tot sâmbătă, începând cu orele 9:30 și duminică de la ora 10:30 – Asociația Chinologică Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistrița organizează în Heidenfeld, Bistritzer Burg DOG SHOW – eveniment canin cu participare națională și internațională. Invitați vor fi arbitrii Cristian Ștefănescu RO), Papp Vasile (RO), Molnar Zsolt (RO), Călin Mărgineanu (RO), Lejla Alic (Bosnia), Georgy Onishchenko (Ukraina), Anatoli Zhuk (Belarus), Pero Bozhinovski (Macedonia) și Piskay Vladimir (Slovacia). Toate informațiile necesare și înscrierile online se găsesc pe site-ul www.ach-bn.ro sau AICI.
Primăria Municipiului Bistriţa, Palatul Culturii Bistriţa, Forumul Democrat German Bistriţa şi Biserica Evanghelică Bistriţa vă invită sâmbătă 24 martie, la ediţia din acest an a Târgului de Paşti - Ostermarkt 2018. Evenimentul debutează la ora 12:00, cu Parada portului popular (traseu Biserica Evanghelică - Palatul Culturii), deschiderea oficială, rugăciunea ecumenică și un program artistic în cadrul căruia vor evolua Muzica militară a garnizoanei Bistrița, Orchestra profesionistă a Palatului Culturii Bistrița, ansambluri de dansuri săsești de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, Palatul Culturii Bistrița și „Korona” din Brașov – alături de ansamblul de dansuri săsești din Sibiu, ansamblul de dansuri șvăbești „Doruri sătmărene” din Satu Mare, Ansamblul de dansuri săsești „Goldregen” din Reghin, Corul „Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc și Fanfara din Rodna.
Sâmbătă, 24 martie, de la ora 16:00, bistrițenii sunt invitați să ia parte la „Marșul pentru viață” – eveniment la care participă creștini din toate confesiunile religioase convinși că viața este cel mai mare dar al lui Dumnezeu față de oameni, care trebuie prețuit și protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei persoane (fiinţe) nevinovate, care nu se poate apăra. Locul de întâlnire este curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița, iar traseul pe care îl vor urma participanții este Pietonalul Liviu Rebreanu - strada Gheorghe Șincai - Bulevardul Independenței, până la Biserica „Sfânta Ana” unde va avea loc o slujbă de pomenire pentru toți copiii nenăscuți.
Prima monografie culturală din Bistriţa va fi lansată tot sâmbătă, 24 martie, ora 17:00, în sala de coregrafie „Corneliu Botoș” a Palatului Culturii Bistrița. La 120 de ani de la înfiinţarea Casei de Cultură Bistriţa s-a constituit un colectiv redacţional a cărui întâlnire a avut loc în urmă cu doi ani la Biblioteca Centrului Documentar al Palatului Culturii. Istoria activităţilor culturale, sub coordonarea managerului, prof. dr. Dorel Cosma, a fost elaborată de un colectiv format din Vasile Jimboreanu, Hans Franchy, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Doris Cosma și Alexandru Cristian Miloş. Invitați speciali în cadrul evenimentului: scriitorul Cornel Udrea, Cluj, scriitorul Ioan Radu Văcărescu, președinte filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor Români, scriitorul Marica Valentin, Târgu Mureș, profesor și critic literar - Antonia Bodea, Cluj.
Seara se va încheia cu evenimente dedicate Orei Pământului: sâmbătă, 24 martie, la ora 20:00 începe Spectacolul gulguţelor (voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” vor amplasa lampioane luminoase în Zona pietonală „L.Rebreanu”), de la ora 20:30 iluminatul public în oraș se întrerupe timp de o oră, iar activitățile continuă cu evenimente ecologice, un tur ciclist „Connect2Earth” pe traseul Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai – Bulevardul Independenţei - sens giratoriu Kaufland – Bulevardul Independenţei – str. Gării – Bulevardul Republicii - str. B. Şt. Delavrancea – Str. Dornei – Piaţa Centrală la care participă și ambasadorii mobilităţii durabile din Bistriţa: Matei Moisil și Levente Ianosi.
Nu va lipsi nici spectacolul de sunet și lumină asigurat de trupa THE BOULEVARD ACOUSTIC și Trupa SIRIUS, la ora 21:30 urmând să aibă loc momentul final al serii – aprinderea luminilor.