Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  177 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



BISTRIȚA, din nou în cărți...!

21/03/2018 16:51:11 Ioana BRADEA  
Pe trotuarul din fața Colegiului „Liviu Rebreanu”, pe Bulevardul Republicii, au fost identificate (la o adâncime de circa 50 cm), urmele arheologice ale vechiului zid din fortificația cetății care se poate lăuda cu una dintre cele mai vechi steme urbane din România. În urma unei donații regale, orașul a primit în 1367 însemnele familiei de Anjou...

Orașul a primit în preajma anului 1366/67, în urma unei donații regale, însemnele familiei de Anjou care conducea în secolul al XIV-lea Regatul Ungariei şi părţi din sudul Italiei.

Stema orașului Bistrița ... datează din 1367 ... reprezintă un scut înclinat cu armele angevine (evident o concesiune regală), timbrat de un coif încoronat al cărui cimier înfățișează un cap de struț, de asemenea încoronat ținând în cioc o potcoavă, element frecvent folosit de regele Ludovic I de Anjou...” precizează specialistul în heraldica României – Dan Cernovodeanu, în volumul „Știința și arta heraldicii din România”, (București, 1977).

Fragmentele de mai sus fac parte din manualul Cultură și Civilizație la Bistrița – un material destinat elevilor de liceu care își doresc să studieze, ca disciplină opțională, istoria și civilizația locală. Cartea va fi prezentată publicului larg mâine, la Casa Argintarului.

În anul serbării Centenarului, sunteți invitați la lansarea manualui de „Cultură și civilizație la Bistrița”. Evenimentul are loc joi 22 martie 2018, orele 15:00 la Casa Argintarului, Str. Dornei Nr. 5. Această carte se adresează în special elevilor de liceu și face parte dintr-un proiect mai amplu care a început cu cartea de colorat Colorează Bistriţa (dedicat celor mici), a continuat cu volumele Cultură şi civilizaţie la Bistriţa - manual dedicat claselor primare (2012) și Cultură şi civilizaţie la Bistriţa V-VIII” (2015), culminând cu cel de-al treilea volum: Cultură şi civilizaţie la Bistriţa, manual pentru ciclul liceal...”, anunță reprezentanții Liceului de Arte „Corneliu Baba”, inițiatori ai proiectului. 

Despre volum vor vorbi autorii Vasile Duda, Corneliu Gaiu și Günter Klein, invitat special fiind conf. univ. dr. prof. Gheorghe Mândrescu.

Este vorba despre un proiect finanțat de Primăria Municipiului Bistrița prin finanțare nerambursabilă alocată de la bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2017, iar potrivit autorilor Vasile Duda, Corneliu Gaiu și Gunter Klein, cele 38 de capitole cuprind o selecție de texte istorice sau scrise de istorici despre Bistrița, autorii încercând să construiască „o dezbatere bazată pe întrebări și răspunsuri care să genereze un exercițiu al dezbaterii și să impulsioneze dezvoltarea aptitudinilor necesare susținerii unui dialog civilizat pe marginea trecutului, a diversității etnice, a patrimoniului cultural.”

2403 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro