Proiectul de 500.000 de euro “Fiecare copil educat e un adult câştigat!”, cofinanţat de Uniunea Europeană şi derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, a întâmpinat dificultăţi financiare în implementare: Nicolae Moldovan, primarul Becleanului, ar fi refuzat să plătească orele suplimentare ale profesorilor de la Şcoala Generală “Grigore Silaşi”.
Proiectul derulat timp de doi ani de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a presupus şi implicarea primăriilor din judeţ: rolul lor în proiect a fost acela de a plăti orele suplimentare ale profesorilor care s-au oferit să se ocupe de elevii cu dificultăţi la unele materii precum română, matematică, istorie, geografie sau limbi străine. Ulterior, banii urmau să fie recuperaţi de primării, în momentul în care soseau banii din fondurile europene.
După ce au muncit aproape un an şi jumătate peste program, oferind consiliere elevilor mai slab pregătiţi de la Şcoala Generală “Grigore Silaşi”, profesorii nu au primit niciun ban din partea primăriei. “Acesta a fost şi motivul pentru care s-a renunţat la şcoala generală din Beclean ca partener, aceasta fiind înlocuită cu o altă şcoală partener. Am depus eforturi uriaşe să-i convingem pe profesori să rămână peste program şi să muncească suplimentar cu elevii” a mărturisit Suzana Gălăţan, inspector de informatică şi proiecte educaţionale în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean.
240 de cadre didactice din judeţ s-au bucurat de cursuri de formare, în cadrul proiectului “Fiecare copil educat e un adult câştigat!”, în timp ce grupul ţintă de elevi a fost constituit de 420 de copii de clasele V-VIII din întreg judeţul care s-au bucurat de diverse cursuri de educaţie remedială şi de încurajarea frecventării şcolii.
Cel mai numeros grup dintr-o singură şcoală implicat în proiect a fost cel al elevilor din Şcoala Generală Nr. 4 din Bistriţa: 75 de copii distribuiţi în 5 grupe şi provenind din medii defavorizate au participat la cursurile de educaţie remedială iar, la sfârşit, cei mai merituoşi dintre elevi s-au bucurat chiar de premii constând într-o excursie la Salina din Turda, aparate foto şi diverse rechizite şcolare.
În cadrul ultimei întâlniri oficiale de prezentare a rezultatelor şi impactului proiectului, inspectorul Suzana Gălăţan a mai precizat că acest proiect a presupus şi înfiinţarea unei grădiniţe de vară pentru 60 de preşcolari din Sângeorz Băi, Rodna, Vermeş, Reteag şi Sânmihaiul de Câmpie.
Cei 60 de copii care nu au apucat să frecventeze grupa pregătitoare şi urmau să înceapă clasa I în septembrie 2011, au frecventat cursurile de vară ale grădiniţelor, pentrua fi familiarizaţi cu universul primului an de şcoală.