Bistriţenii care vor accepta să îşi monteze astfel de acoperişuri ar putea fi recompensaţi cu scutirea de la plata taxelor pe clădire, potrivit unui plan al municipalităţii.
„Acoperişul verde”este o metodă nouă şi modernă folosită pentru acoperişurile imobilelor, şi constă într-un strat de subţire de sol, acoperit cu vegetaţie, îndeosebi iarbă.
Beneficiile acestei metode sunt faptul că pe timp de vară stratul de pământ şi iarbă izolează acoperişul care nu se încălzeşte foarte tare. În consecinţă, nici în locuinţe temperaturile nu vor fi foarte ridicate.
„Acoperişul verde” este un bun izolator este şi pe timp de iarnă. Mai exact stratul de pământ izolează termic, lucru care face ca factura pentru încălzire să fie mult mai mică decât în mod obişnuit. Vegetaţia şi pământul protejează acoperişurile de degradare, de precipitaţiile abundente şi reţine o mare parte din praful şi particulele care poluează aerul.
Costul pentru un metru pătrat de „acoperiş verde” variază între 15 şi 20 de euro, în funcţie de plantele folosite şi de grosimea solului. Astfel, dacă ideea autorităţilor locale va fi pusă în practică, bistriţenii care îşi vor monta pe acoperişul locuinţelor astfel de sisteme vor fi scutiţi de plata taxelor pe clădire.
Acest proiect este cuprins în Strategia de Dezvoltare a Municipiului şi conform planului ar urma să fie implementat din 2016.