La Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita, evenimentele culturale si istorice care ne contureaza profilul de cetatean roman, sunt adesea marcate prin activitati tematice cu scop educativ.
Luna ianuarie a adus spre interesul cadrelor didactice ale scolii noastre, o preocupare mai atenta in zilele de 15 ianuarie, cand s-a sarbatorit Ziua Culturii Nationale si 24 ianuarie, Ziua Unirii, amintindu-ne tuturor de o data importanta in istoria Romaniei.
Astfel, d-na invatatoare Valeria Buta a organizat pentru clasele a IV a ale scolii noastre, concursul pe temă istorică ,,Hai să dăm mană cu mană,, precum şi o expoziţie de desene sub genericul ,, Unirea în ochi de copil”. În concurs s-au întrecut două echipaje (Muntenia şi Moldova) formate din 12 elevi, reprezentanţi ai claselor a IV-a, in care au demonstrat că deţin multe cunoştinţe despre Unire şi înfăptuitorul ei. Elevii clasei a IV-a B şi-au dovedit talentul de mici actori în sceneta ,, Moş Ion Roată şi Cuza-Vodă”.
Doamnele profesoare Monica Orban si Maria Nigel au organizat o festivitate de celebrare istorica a zilei de 24 ianuarie, realizand cu clasele a VIII a o dezbatere pe aceasta tema, apoi un atelier de informare si promovare a acestei zile prin realizarea de afise, care au fost expuse de elevi in salile de clasa si la panourile de expunere din holul scolii. Am fost apoi invitati cu totii, profesori si elevi atat de la ciclul gimnazial cat si de la cel primar, in curtea scolii, unde doamna profesora Monica Orban ne-a vorbit despre importanta zilei de 24 ianuarie, discurs din care citez:
„Este o zi cu valoare de simbol pentru istoria modernă a Romaniei. Într-o conjunctură politică favorabilă, generată de acordul marilor puteri europene în privința unirii Principatelor și de activitatea asiduă a unioniștilor moldoveni, la 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Moldovei. Dar, încă unirea nu era realizată. În Adunarea electivă a Țării Românești lucrurile nu erau încă definitiv tranșate, ca urmare a menținerii unor disensiuni între diferitele grupări. Pentru a sprijini procesul de unire, deputații l-au ales pe domnul Moldovei la 24 ianuarie 1859 și la București. S-a realizat astfel, încredințarea conducerii unice a celor două state românești unei singure persoane- Domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești- Alexandru Ioan Cuza.
Importanța actului politic de la 24 ianuarie 1859 se regăsește în ceea ce a înfăptuit ,,Domnul Unirii" în cei șapte ani ai domniei sale -24 ian. 1859- 11feb. 1866. Reformele sale au abordat cele mai semnificative domenii ale societății românești , iar modernizarea acesteia in consens cu evolutiile europene ale epocii a fost evidenta. Au fost reformate: administratia, armata, justiția, învățământul, dar s-au adoptat și o nouă Constituție - Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris, o Lege electorală și, poate cea mai reprezentativă- Legea rurală- care a creat posibilitatea improprietăririi a peste 450 000 de familii țărănești.
Poate, cu gândul la ei, la țăranii cei mulți și greu încercați de-a lungul secolelor, marele om politic Mihail Kogălniceanu îi spunea domnitorului, la 5 ianuarie la Iași, în momentul alegerii sale:,, Alegându-te pre tine Domn în țara noastră, noi am voit să arătăm lumii aceea ce toată țara dorește: la legi nouă, om nou. (...) iar Tu, Măria ta, ca Domn, fii bun și blând, fii bun, mai ales pentru aceia pentru care mai toți Domnii trecuți au fost nepăsători sau răi."
Apoi, intr-o atmosfera de sarbatoare am ascultat frumoasele versuri scrise de Vasile Alecsandri, in Hora Unirii si asa cum era de dorit, ne-am antrenat cu mic cu mare in hora. Cateva clipe mai tarziu, niste copilasi veseli de atata rotit in hora, m-au intrebat „Doamna profesora, cantecul asta il gasim si pe You Tube, ca ne place!?” Am realizat atunci, zambind, ca scopul educativ a fost atins, ca am reusit sa-i informam pe elevi despre semnificatia acestei zile si totodata, un astfel de moment patriotic pentru noi „cei mari”, poate totusi sa produca un „click” in interesul elevilor din generatia actuala de „internauti”.
In mintea multora dintre noi, cand ne-am desprins din hora, mai rasunau inca versurile:
„Hai sa dam mâna cu mâna
Cei cu inima româna,
Sa-nvârtim hora fratiei
Pe pamântul României!
Iarba rea din holde piara!
Piara dusmania-n tara!
Între noi sa nu mai fie
Decât flori si omenie!”
Profesor Veronica Cimpeanu
Consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1 Bistrita