Sociologul Mirela Parker si voluntarii de la Asociatia Antidrog sunt prezenti astazi, de ziua nationala fara tutun, in zona Pietonal pentru a informa trecatorii bistriteni despre efectele fumatului si pentru a le oferi pliante cu remedii.
Elevii voluntari de la Grupul Scolar Grigore Moisil, INFOEL, si Colegiul National Andrei Muresanu sunt prezenti astazi pe Pietonalul Liviu Rebreanu pentru a marca Ziua Nationala fara Tutun.
Ei ofera bistritenilor pliante cu informatii despre cum afecteaza fumatul sanatatea celor care fumeaza si a celor care stau intr-o incapere unde se fumeaza.
Totodata sunt oferite si pliante cu informatii despre cum se poate renunta la fumat. Trecatorii sunt rugati sa extraga cate un biletel pe care sunt puse intrebari la care daca nu stiu raspunsul li se ofera informatii din partea specialistilor.
Daca stiu raspunsurile, acestia primesc diferite cadouri: insigne, carti, produse de papetarie, toate tratand tema “lasati-va de tutun”.
“Am inceput sa fumez din curiozitate si din cauza anturajului. Acum nu ma mai pot lasa. Daca sunt singur, fumez cam 10 tigari pe zi. Daca sunt cu prietenii atunci ajung la mult mai multe. Ideea e ca ma scapa de stres sau de nervi” declara un licean.
“Am inceput sa fumez din cauza anturajului. Totusi, nu mi s-a parut ceva interesant si m-am lasat. Si altii ar putea face la fel” spune un tanar voluntar in campania antidrog.
“Riscurile sunt foarte mari atat pentru fumatorii activi cat si pentru cei pasivi. Daca un nefumator sta o ora intr-o incapere unde se fumeaza, sau cu oameni care au impregnant in par, haine, fumul de tutun este ca si cum ar fi fumat 15 tigari” explica trecatorilor asistentul social Damian Corina Anda.
“Drogurile afecteaza frumusetea si strica prietenia” este unul dintre sloganurile promovate pe perioada acestei campanii de informare.
In Romania, unu din trei romani fumeaza, 33.000 de fumatori mor anual si unu din doi fumatori incearca sa se lase de fumat dar nu reuseste.