Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  30 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată şi la Bistriţa: „Controlul Diabetului este în puterea ta!”

07/04/2016 11:35:33  
7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar pentru anul 2016 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Controlul Diabetului este în puterea ta!”. Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud derulează, cu acest prilej, o serie de activităţi în Bistriţa:

În acest context, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene arondate CRSP CLUJ vor derula campania despre Diabetul Zaharat, promotorii campaniei fiind Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj, iar parteneri în realizarea campaniei - cabinetele de Medicină Şcolară şi Primaria Municipiului Bistrita.

Scopul campaniei este promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia şi controlul Diabetului Zaharat, mai precizează director adj. de Sănătate Publică, dr. Doina Petri.

Obiectivele campaniei sunt:

  • conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a diabetului, a complicaţiilor, povara socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate;
  • conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi;
  • declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului.

Acestea vor include prevenirea şi diagnosticul bolii, tratamentul specific şi îngrijirile adiacente; lansarea primului Raport Global despre Diabetul Zaharat, care să susţină sisteme de sănătate mai puternice, care să asigure o profilaxie şi un control îmbunătăţite, pentru un management eficient al diabetului zaharat.

Activităţi derulate:

  • la Centrul de noapte şi Cazare pentru Persoanele fără Adăpost din str. Lupeni, determinări ale glicemiei, consiliere privind ajustarea stilului de viaţă.
  • Depistarea elementelor de alimentaţie sănătoasă din alimentaţia tradiţională şi promovarea de bune practici la nivelul şcolilor.
  • Informarea populaţiei prin canale media şi reţele informatice.

Cele mai recente date statistice de pe site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Diabet, arată că în anul 2014 existau 386,66 milioane de pacienţi cu Diabet Zaharat în întreaga lume şi că numărul lor va creşte la 592 milioane în anul 2035.

Proporţia celor cu DZ de tip 2 este în creştere în majoritatea ţărilor, 77% dintre adulţii cu DZ trăind în ţările slab şi mediu dezvoltate.

Cei mai mulţi pacienţi cu DZ au între 40 şi 59 ani. 179 milioane cazuri de DZ sunt nediagnosticate, 4,9 milioane de diabetici au murit în 2014.

La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului, iar în 2014 au fost cheltuite 612 miliarde de $ pentru îngrijirile medicale ale pacienţilor cu DZ.

79 000 copii au dezvoltat DZ de tip 1, în anul 2013, iar 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de DZ matern ( pre-existent sau din timpul sarcinii).

În România, în anul 2014 existau 1 530 250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet. Prevalenţa naţională a DZ este de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de vârstă 20-79 de ani este de 17.285.

În ţara noastră cheltuielile anuale pentru un pacient cu Diabet Zaharat se ridică la 490 dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11.144 dolari / pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10 592 dolari / pacient diabetic/ an.

Incidenţa Diabetului Zaharat de tip 1 la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani este de 5,4 la 100.000.

Diabetul este o afecţiune cronică ce apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie.

Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung cu afectarea anatomică şi funcţională a unor organe şi ţesuturi.

Mai multe informaţii şi detalii referitoare la acest subiect puteţi obţine AICI.

3259 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro