Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  63 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ziua internațională a poeziei sărbătorită la Bistrița

23/03/2013 10:12:13  
Confirmând faptul că poezia este o artă deschisă oamenilor, în fiecare an, la 21 martie este sărbătorită “Ziua internațională a poeziei”, recunoscându-se astfel faptul că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume își aduc în continuare o contribuție la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

La Bistrița, oraș marcat de prezența poeților în cetate, această sărbătoare a debutat la Casa Corpului Didactic, unde, la ora 10, în cadrul unei întâlniri cu bibliotecarii școlari din județ, cu o dezbatere despre condiția poeziei în actualitate, prezentarea revistei școlare „PreTexte” și o lectură publică făcută de poeții invitați.

La început au luat cuvântul bibliotecara Margareta Pop de la CCD și prof. Loredana Zbînca, directoarea instituției gazdă. În cadrul dezbaterii, pornind de la o întrebare retorică „Dar cine mai citește azi poeziei?”, reproducând un vers din poeta Ileana Mălăncioiu, poetul Olimpiu Nușfelean a glosat pe marginea rolului poeziei în viața noastră, moderând în continuare intervențiile participanților.

Prof. Ionela Nușfelean, împreună cu elevele Simina Bălan, Ioana Ilinca Moldovan şi Paula Suciu, de la Palatul Copiilor din Bistrița, au recitat câteva poezii, iar prof. Adrian Iliuță, de la Liceul Tehnologic din Lechința, a prezentat primul număr al revistei „PreTexte” a liceului („o fațetă culturală a Lechinței”), secondat fiind de elevele Roxana Deac, Denisa Mândrean, Cristina Ferenc, care au citit din creația proprie. Întâlnirea s-a încheiat cu lectura susținută de poeții Emil Dreptate, Victor Știr, Menuț Maximinian, Victoria Fătu Nalațiu și Ioan Borșa, invitații CCD.

În aceeași zi, la ora 15, la Palatul Copiilor din Bistrița a avut loc, sub semnul lui George Topârceanu, poetul anotimpurilor și în mod aparte al primăverii, un schimb cultural între membrii cercurilor de creație literară de la Clubul elevilor din Năsăud (coordonați de prof. Maria Gonda, inițiatoarea întâlnirii) și elevii de la cercul de profil de la instituția bistrițeană (coord. prof. Ionela Nușfelean).

La această interesantă manifestare, un adevărat experiment pentru elevi, au fost prezenți directorii celor două instituţii implicate – prof. Dorina Buia și prof. Sever Şuteu, părinţii unor elevi, ca și, desigur, numeroși elevi, care au dat dovadă de pentru dăruire şi expresivitate în interpretarea sau trăirea poeziilor lui Topârceanu.

Invitatul întâlnirii a fost poetul Olimpiu Nuşfelean, care a recitat din Topârceanu poezia „Cântec”, descifrându-i sensurile și referindu-se în cuvântul său şi la raportul dintre poet şi cititori, asociaţi cu o pădure de individualităţi (v. versul “Frumoasă eşti, pădurea mea,/ Şi singură ca mine...”).

La ora 18.00, la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud (director Ioan Pintea) a fost vernisată o expoziție de fotografii cu Nichita Stănescu din colecția poetului și ziaristului băimărean Gheorghe Pârja, invitat al bibliotecii, care a conferențiat despre raportul lui Nichita cu Maramureșul, în special cu localitatea Desești, o gazdă permanentă a poeziei. Poeții prezenți au fost invitați să citească din creațiile lor.

Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud

3756 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro