,,Săptămâna Eminescu”, cunoscută ca perioada în care se sărbătoresc Zilele Culturii Naţionale, a fost marcată şi la Şcoala Gimnazială Petriş printr-o serie de activităţi foarte reuşite. A început prin a ne întoarce la şcoală după o binemeritată vacanţă şi, imediat după aceea, o întoarcere în timp...
A început prin a ne întoarce la şcoală după o binemeritată vacanţă şi, imediat după aceea, o întoarcere în timp cu 163 de ani în urmă când se năştea marele poet pe care îl omagiem în fiecare mijloc de gerar. "Eminescu în ochi de copil" a fost a patra activitate în cadrul proiectului judeţean derulat în şcoala noastră începând cu acest an şcolar ,,Unitate în diversitate” coordonat de prof. inv. primar Mihaela Moldovan şi Maria Guta, finalizat prin apariţia revistei şcolii – ,,Universul copilăriei regăsite”.
Acţiunile acestei săptămâni s-au înscris în sfera de cunoaştere a şcolarilor mici şi au debutat cu o expoziţie de carte eminesciană în holul şcolii din volumele pe care elevii le-au avut în propriile biblioteci, expoziţie de desene inspirate din opera poetului şi vizionarea materialului power-point "Călătorie pe urmele paşilor lui". Aceasta i-a purtat pe copii de la Botoşani la Ipoteşti, de la Iaşi la Cernăuţi, de la Viena la Berlin, dar cel mai mult i-a plimbat prin codri de aramă, pe lângă izvoarele limpezi şi răcoroase, pe lângă plopii fără soţ, pe sub teiul care l-a inspirat cel mai adesea, pe la Bojdeuca lui Creangă şi chiar pe la Cimitirul Bellu unde poetul şi-a găsit odihna veşnică.
Sărbătorit în fiecare an cu medalioane literare presărate cu melodii pe versurile geniului eminescian, în acest an am dorit ceva mai mult. Am pus în scenă cea mai cunoscută scrisoare, Scrisoarea III, cu cele mai îndrăgite personaje istorice pe care elevii claselor a-IIa şi a IIIa le-au cunoscut doar azi – Mircea cel Bătrân jucat de Dragoş Moldovan şi Baiazid, interpretat de Dorian Pop.
Părinţii, colegii, profesorii, bibliotecara Monica Crişan au fost fascinaţi de costume şi interpretări iar micii actori au primit diplome şi aplauze la scenă deschisă – cele mai frumoase daruri şi răsplata de suflet a actorilor. Cei 163 de ani de la naşterea poetului nepereche au fost un prilej fericit de a păşi uşor printre paginile cărţilor sale, de a admira versurile sale pictate şi, de ce nu, de a cunoaşte figuri marcante ale istoriei neamului nostru care l-au inspirat.
Prof. inv. primar
Mihaela Moldovan şi Maria Guta