Peste 100 de copii care locuiesc la 4-5 kilometri de școala din localitate se luptă, zi de zi, cu noroaiele pentru a ajunge la unitatea de învățământ. În tot acest timp, microbuzul școlii stă parcat în fața casei șoferului, care e prea ocupat să își lucreze în grădină, ignorând nevoile copiilor și scuzându-se cu „planul de curse” făcut de autorităț
Cu noroi până la genunchi, așa ajung acasă zilnic peste 100 de școlari cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani din Lunca Ilvei. De pe dealurile unde locuiesc, elevii fac până la școală și câte 4-5 kilometri, pe un drum care mare parte din an este acoperit cu noroi.
Treziți cu noaptea în cap, cei mici fac și câte o oră până la școală, unde petrec 10-15 minute să-și curețe încălțările pline de noroi. În tot acest timp, microbuzul școlar stă parcat în fața casei șoferului, care în loc să ducă elevii de la școală acasă sau invers își lucrează în grădină.
Întrebat de ce ține microbuzul în fața casei când ar trebui să transporte elevii, șoferul microbuzului școlar ne spune că potrivit planului de curse stabilit de școală și primărie, are de făcut doar patru curse pe zi: două dimineața și încă două la ora 13:00 și respectiv 14:00. Culmea este că cei mai mici, din clasele primare, care ar avea mai mare nevoie de transport ies de la școală la ora 12:00.
De ce nu sunt duși acasă cei mai mici? Explicația este halucinantă! Șoferul microbuzului ne explică faptul că cei mici nu știu să închidă ușa microbuzului și că decât să stea cu ochii pe ei ca pe butelie, preferă să nu-i ducă.
Mai mult, microbuzul școlar face doar o rută pe un drum asfaltat și duce doar 30 de copii, în timp ce restul de mai bine de 100 se chinuie să ajungă acasă prin noroaie.
Potrivit directorului școlii, Balea Ionel, microbuzul face acest traseu din anul 2008, când a fost desființată școala de pe Valea Leșului, situată la 4-5 kilometri de unitatea de învățământ care a preluat elevii.
Școala care a preluat acei elevi a fost nevoită să le asigure elevilor un mijloc de transport până la actuala unitate de învățământ, în detrimentul celorlalți copii de pe celelalte văi.
Balea Ionel mai spune că din 2012 face demersuri la Ministerul Educației pentru a mai primi încă un microbuz, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.