Trei bistriteni vor sa faca bani din vanzarea veninului de vipera! In localitatea Mijlocenii Bargaului, comuna Josenii Bargaului, urmeaza sa fie construita o ferma de vipere. Localnicii insa sunt ingrijorati ca in apropierea caselor lor se vor creste vipere, asa ca au depus plangeri la Agentia de Mediu.
Cresterea viperelor si apoi vinderea veninului de la acestea este o afacere cat se poate de profitabila. Costul unui gram de venin de vipera poate ajunge pana la 2000 de euro.
Trei bistriteni s-au gandit sa demareze o astfel de afacere. Acestia au infiintat o firma care are ca si obiect de activitate comertul cu animale vii. Cei trei vor sa-si deschida o ferma de vipere pe raza localitatii Mijlocenii Bargaului.
Scopul principal este de a creste vipere dupa care sa le recolteze veninul si sa-l vanda mai departe. Pana cand sa poata da drumul afacerii mai au de parcurs cativa pasi.
In momentul de fata cei trei trebuie sa primeasca acordul din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud care va stabili daca se respecta sau nu toate conditiile prevazute de lege in ceea ce priveste construirea fermei de vipere.
Astfel ca la sfarsitul lunii iunie la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud a fost depus proiectul „Construire hala pentru cresterea animalelor mici si cresterea reptilelor pentru venin" in comuna Josenii Bargaului.
Localnicii care nu sunt de acord cu construirea unei astfel de ferme pot depune contestatii la sediul institutiei. Un grup de localnici din Josenii Bargaului s-au aratat deja nemultumiti de noua constructie care urmeazaa sa fie facuta spunand ca viata le poate fi pusa in pericol si ca nu pot dormi linistiti cu gandul ca la cativa sute de metri departare de ei cresc vipere.
“Pana in prezent la sediul APM BN a fost depusa o sesizare, in data de 18.08.2011, din partea unui grup de cetateni din comuna Josenii Bargaului, care nu sunt de acord cu realizarea proiectului in varianta propusa”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Oana Stetco.
Pentru o ferma de vipere este nevoie de trei incaperi: una pentru vipere, una pentru recoltarea veninului si alta pentru cresterea de soareci sau hamsteri, hrana principala pentru vipere.
O vipera produce 1,5 g de venin pe an si poate fi folosit ca si compozitie in unele medicamente. Singura fabrica de medicamente din Romania care foloseste venin de vipera se afla la Iasi, insa aceasta achizitioneaza veninul din strainatate.