Şedința extraordinarǎ a consiliului local Bistrița de ieri, 2 septembrie, a fost un exercițiu șchiop al democrației dȃmbovițene, pardon bistrițene.
Deși exista deja o sentințǎ definitivǎ de anulare a HCL151 / 2010 (a primei variante Centura Sud 1), tertipurile juridice pe care d-na secretar Gaftone le stǎpȃnește la rang de artǎ au dus la o altǎ Hotǎrȃre a HCL, care face vorbire de “o altǎ variantǎ ocolitoare” (tot prin sudul orașul Bistrița, ușor modificatǎ) și care de fapt creeazǎ aceleași probleme.
Chemarea cetǎțenilor la urne ca sǎ-și exprime dorința de a avea “o șosea ocolitoare prin oraș”, lǎsȃnd la o parte orice polemicǎ de ordin juridic, economic sau civic, naște o ȋntrebare: “Dacǎ șoseaua propusǎ trece prin oraș, atunci ea este o șosea ocolitoare care ocolește …. ce anume?”.
Cea de-a doua ȋntrebare care va fi adresatǎ bistrițenilor se referǎ la pietonalul orașului. Dupǎ ce s-au fǎcut investiții cu bani europeni ȋn modernizarea unei zone ȋncarcatǎ de istorie localǎ și pe care oamenii o utilizeazǎ ȋn scop recreativ, acum vom fi ȋntrebați daca o dorim ȋn continuare ca zonǎ pietonalǎ. Logica edilului Crețu pare sǎ fie aceeași. Dacǎ tot construim o șosea cu trafic greu la cȃteva sute de metri de centrul orașului, de ce sǎ nu fim de accord ca prin mijlocul lui sǎ se circule cu autoturismele?
Domnul primar Crețu a fost foarte clar și convingǎtor cȃnd a argumentat cǎ dȃnsul opteazǎ pentru referendum, deși are varianta consultǎrii populației. Rezultatul referendumului ar deveni obligatoriu, ȋnsa el nu va putea fi pus ȋn practicǎ ȋn cazul centurii, pentru cǎ decizia nu aparține bistrițenilor, proiectul fiind unul de interes național. Atunci, ce s-ar putea ascunde ȋn spatele acestei risipe de bani din bugetul local pentru o acțiune, fie ea și “maximul democrației”, dar fǎrǎ finalitate? Imaginea edilului, a PSD-ului și a alianței USL, care vor susține cǎ au avut cele mai bune intenții pentru alegǎtorii bistrițeni, ȋnsǎ nu au fost lǎsați, culmea!, de alți cetǎțeni care se opun unor proiecte fǎrǎ viitor și dǎunǎtoare pentru Bistrița?
Acestor cetǎțeni li se alǎturǎ Forța Civicǎ Bistrița-Nǎsǎud, care, prin reprezentanții ei a participat la dezbaterile publice și la ședințele Consiliului Local. La ședința extraordinarǎ din data de 02.09.2013 am constatat cǎ unui reprezentant al societǎții civile (prof. Ioan Bojor) nu i s-a dat cuvȃntul pentru a-și exprima opinia. O fi fost și acela un exercițiu de “maximǎ democrație” din partea administrației USL!
Rǎzvan Cȋtu, vicepreședinte Forța Civicǎ Bistrița-Nǎsǎud