Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  174 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Vor să-i ajute, dar se bat de multe impedimente. AFLĂ ce stă în calea internării celor cu probleme psihice

07/02/2018 12:27:38 Flavia DANCIU  
Autoritățile locale se zbat să interneze oamenii străzii cu probleme psihice, însă se bat de procese lungi și anevoioase, lipsa locurilor pentru internare sau de împotrivirea familiei celui ce se dorește a fi internat.

Săptămâna trecută, cunoscutul personaj al străzii, Tarzan, umbla pe străzile din Bistrița îmbrăcat doar cu cizme de gumă. Puteți citi despre aceasta AICI.

Polițiștii locali au explicat reporterilor că atunci când un om al străzii face un lucru ce încalcă legea sau normele de conduită morală, ca și în acest caz, este preluat, dus la Spitalul Județean, la urgențe, unde după o serie de analize este internat la psihiatrie. Doar că de acolo, dacă nu prezintă un pericol public, este lăsat acasă, după două - trei zile, cu prescripție medicală.

Acești oameni au tratament medicamentos. Astfel de evenimente, ca și cel cu Tarzan, se întâmplă de obicei când nu mai iau tratamentul. Dar în rest, nu fac probleme”, a explicat și purtătorul de cuvânt al primăriei Bistrița, Mihai Ruști, pentru Bistrițeanul.ro.

Autoritățile locale iau în considerare și internarea în centre de psihiatrie a celor cu astfel de probleme. De multe ori nu reușesc din cauza familiei care nu vor să îi lase să fie internați. Uneori reușesc, dar doar pe perioade scurte.

De multe ori, dacă au familie, aceasta nu dorește ca bolnavul să fie internat. Uneori, chiar dacă îi instituționalizăm, reușim pentru perioade scurte. Ori vin cei din familie și îl iau, ori este eliberat, cu prescripție medicală. Cea mai lungă perioadă în care am reușit să îi internăm a fost de 6 luni de zile”, a mai declarat Ruști.

Pentru o internare permanentă este nevoie de o decizie judecătorească. Însă până la obținerea ei, trece enorm de mult timp.

Este un proces extrem de lung. Durează cam între un an și doi ani. Dacă reușim să obținem aprobarea într-un an, e mare bucurie. Trebuie făcută o evaluare completă a bolnavului. Se întocmesc comisii, specialiști. Se fac expertize și contraexpertize. Apoi ajungi și pe la instanțele de la Cluj. De multe ori îl internezi pe om, ca să îi faci analizele, și el fuge din spital. Caută-l și adu-l înapoi. O iei iarăși de la zero. Dacă reușești să pregătești totul și să ajungi în instanță, te trezești că cine știe ce le mai trebuie, și iarăși reiei procesul”, au explicat reprezentanții Primăriei Bistrița.

Mai mult, nici în centrele de psihiatrie nu există locuri, la câte solicitări ar fi, acesta fiind un alt impediment.

Chiar acuma avem 3 dosare pe rol. E tare anevoios tot procesul. Nu există la ora actuală pârghii ca să poți interna rapid pe cineva. Ia timp. Mult timp. Dar noi nu ne dăm bătuți și sperăm să reușim să rezolvăm această problemă. Din această cauză avem foarte puțini pe care am reușit să îi internăm. Foarte puțini. Dar încă o dată, nu ne dăm bătuți”, au conchis cei de la Primărie.

4878 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro