Pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 680 de sancţiuni contravenţionale,198 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză - anunță polițiștii bistrițeni.
Poliţia acţionează permanent pentru reducerea riscului rutier, combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere şi salvarea de vieţi, precum şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
Prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei excesive sau neadaptate condiţiilor de drum/trafic este unul dintre obiectivele prioritare de acţiune ale Poliţiei, pentru reducerea riscului rutier, la nivel naţional.
Astfel, în perioada 04-07 ianuarie 2016, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud au acţionat pe principalele artere de circulaţie, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice. Au fost folosite aparate radar în vederea prevenirii excesului de viteză.
Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 680 de sancţiuni contravenţionale, 198 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi alte 2 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune, celelalte fiind aplicate pentru neportul centurii de siguranţă, defecţiuni tehnice, indisciplină pietonală etc..
Totodată, poliţiştii au retras 9 certificate de înmatriculare şi au reţinut 16 permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, dintre care 2 pentru viteză.
Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo, nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmaţi să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Poliţiştii de rutieră şi ordine publică sunt pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei şi fluenţei traficului rutier.
ATENŢIE LA POLEI!
• Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
• Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
• Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
• Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
• Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
• Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!
• Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Poliţiştii vă urează „Drum bun în condiţii de sigurantă!” şi vă sfătuiesc să conduceţi preventiv!