Decizia CJ prin care tariful de depozitare perceput de Vitalia va fi redus pentru deșeurile istorice ce trebuie mutate în depozitul ecologic a stârnit nemulțumiri din partea societății. Aceasta a formulat o plângere prin care cere să se revină la tariful majorat, altfel va înregistra o pierdere de aproape 2 milioane lei. CJ nu se lasă intimidat!
În ședința de luna aceasta, programată pentru 27 mai consilierii județeni răspund plângerii prealabile depuse de societatea Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL împotriva hotărârii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud numărul 57/2015 însă rămân fermi pe poziție.
Vitalia a cerut revocarea în totalitate a hotărârii luate de Consiliul Județean privind completarea hotărârii privind aprobarea tarifului de preluare a deșeurilor municipale în vederea depozitării în noua groapă ecologică de la Tărpiu.
În adresa transmisă Consiliului Județean, Vitalia a invocat șapte motive de nelegalitate a hotărârii iar Consiliul Județean a decis că va menține vechea hotărâre și a răspuns punctual fiecărui motiv invocat de Vitalia.
Printre motivele de nelegalitate invocate se arată că hotărârea 57 încalcă dreptul operatorului la recuperarea integrală a costurilor de operare și a investițiilor realizate. Cu alte cuvinte dacă cele trei primării nu vor plăti pentru deșeurile istorice tariful nou de 69,74 lei/tonă compania nu își va recupera investițiile deja făcute.
În replică, Consiliul Județean arată că solicitarea aceasta nu este fondată pentru că "din Memoriu Tehnico-Economic înregistrat la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud petentul (n.n. Vitalia) a avut în vedere, citez: ”la fundamentarea tarifului solicitat am luat în calcul atingerea în perioada imediat următoare a cantităţii totale anuale de deşeuri admise constant la depozitare, la nivelul celei din documentaţia de atribuire << 57.682 tone deşeuri municipale admise anual pentru depozitare din deşeu nou generat în perioada pe teritoriul de prestare a serviciului >>“ ori deşeurile depozitate pe platformele temporare nu sunt deşeuri nou generate iar dacă petentul ar aplica tariful modificat şi acestora considerăm că în această situaţie ar fi incidente prevederile art. 48, alin.2) din Contractul de concesiune nr. 34/2013, ori prin Hotărârea nr.57/2015 în mod legal Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a evitat ca operatorul să ajungă în această situaţie".
În adresa trimisă Consiliul Județean compania Vitalia susține că „în măsura în care nu veți da curs solicitării noastre de revocare a Hotărârii 57 în termenul legal, ne vom adresa instanței de contencios administrativ competente solicitând anularea hotărârii, suspendarea executării acestei hotărâri dar și plata și obligarea la plată a Consiliu Județean Bistrița-Năsăud a cheltuielilor de judecată dar și a unor despăgubiri pentru daunele materiale provocate prin adoptarea acestei hotărâri. Valoarea despăgubirilor ce vor fi solicitate în instanță va cuprinde pierderea efectivă suferită de subscrisa prin aplicarea tarifului redus pentru preluarea deșeurilor istorice la Tărpiu. Cu titlu provizoriu, raportat la cantitățile estimate de deșeuri aproximativ 70.000 t, estimăm că prejudiciul total provocat ca urmare a aplicării tarifului redus este de 1.884.400 lei”.
Pângerea prealabilă și răspunsul pregătit de juriștii Consiliului Județean se află deja în mapele consilierilor județeni care le vor dezbate și analiza în ședința de joi însă șansele ca aleșii de la județ să țină cont de plângerea prealabilă și să revină la decizia luată sunt aproape zero.