Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  61 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIP: Filozofia băţului de chibrit

26/08/2012 09:00:03  
M-a învăţat mama să mă port frumos, să nu jignesc, să fiu atent în jurul meu, să nu mă iau după toţi proştii, să nu stric, să nu chinui animalele că pot fi bunicii noştri transformaţi în îngeri păzitori, şi dimpotrivă, să îmbunătăţesc, dacă se poate. Cineva drag mie zicea să nu trec prin viaţă ca un sac de cartofi.

Bistriţeanul.ro vă propune săptămânal o rubrică în care să vă manifestaţi liber şi plenar opiniile, gândurile, impresiile pe diverse teme legate de viaţa economică, culturală, socială sau mondenă a urbei noastre. Aşteptăm, aşadar, pe adresa redactia@bistriteanul.ro mici texte de maximum 2000 de caractere (cu spaţiu). Textele vor fi semnate cu un pseudonim. Pentru această săptămână, vă propunem un text semnat de V.I.P.

Tot mama îmi zicea să fiu normal. Uşor de zis deoarece fiecare are o definiţie. Un lucru e cert că nu s-a prins de mine: instinctul de turmă, să fac ce face toată lumea că e trendy, să mă îmbrac la fel să nu sfidez moda. O satisfacţie mă încearcă de ceva timp şi-mi asum responsabilitatea: libertatea de a acţiona conform bunului-simţ, de a asculta instinctul intern nealterat de urâciunea ego-urilor meschine şi nici de moda impusă de o burghezie de carton.

Contrar unor superstiţii întreţinute intenţionat, sufletul nu se vinde niciodată, să-mi iertaţi sinceritatea. E ca şi cum ai merge la supermarket şi în rând cu legumele, undeva într-un colţ, zac suflete. Nu poţi să-ţi iei unul întreg că nu te lasă FMI-ul dar măcar un sfert sau o jumate, merită investiţia.

Asta a mai rămas să comercializeze creierele luminate ale puterilor în stat: aerul ce-l respirăm şi sufletul ce ne ţine la verticală. Ori asta e imposibil dacă nu suntem de acord iar dezacordul se poate exprima în mod inteligent, susţinând cultura şi educaţia.

Un om educat e o comoară, un izvor de soluţii şi o mână de ajutor în situaţii de criză. E uşor să faci diferenţa între nivelele de inteligenţă. Porneşti de la mediocrităţi ce se îneacă de rabia furiei urlată la vederea frumosului şi te opreşti acolo unde liniştea nu-ţi zgârie sinapsele iar bucuria ce-ţi umple pieptul îţi scoate un oftat de uşurare.

Ei, de sentimentul ăsta se străduie unii să ne ţină departe. Pentru că atunci când începi să înţelegi urâtul ai două variante: ori ajungi să te comporţi la fel, spiritul de turmă de care pomeneam ori te călugăreşti.

Am ales a treia variantă, libertatea de a discerne şi trăi liber într-o ţară liberă! Nu m-am decis încă despre care ţară e vorba; poate o să ziceţi că sunt laş, că nu lupt, bla, bla, bla.... dar trebuie să fii nebun să te pui în faţa trenului ca să nu zic să mă pun pe cruce şi să-mi bat şi cuiele singur... Fereasca sfântu'!

O naţune ce acceptă întoarcerea forţată la stadiul de primate e victima mediocrităţii. Cum recunoaştem mediocritatea? Simplu: după cinism şi aroganţă, invidie, răutate, trăsături ce conduc poporul ăsta de ceva decenii... Dacă n-am murit sau nu am fost colonizaţi încă e un miracol, avem vână bună, încă se nasc copii sănătoşi.

Probabil că în câţiva ani, ne vom plimba prin unele state ca prin piramidele egiptene, o să admirăm arhitectura mega-inutilă şi o să ne mirăm de dorinţele omului din trecut de a poseda, de a avea totul la scară mare.

Oare de unde dorinţa asta de a fi mare? O fi de la origini, “făcuţi după chipul şi asemănarea Creatorului”? Iarăşi ai două alternative: ori te faci prieten cu bunul-simţ ce e o fărâmiţă din Creator, ori ieşi din circuit distrus de propria origine.

Un om împlinit sufleteşte e mai uşor de întreţinut, e responsabil, autonom, intuitiv, creativ şi cu discernământ, nu pune probleme, e soluţia problemelor. La polul opus, e nefericitul ce nu doarme, speriat de umbra şi de existenţa însăşi, incapabil să stea copăcel, fără idei şi fără flexibilitate.

Eu am ales deja, voi sunteţi suficient de liberi ca să alegeţi?

3500 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro