Ziua de vineri, inaintea sarbatorii pascale are diferite nume si este plina de semnificatii. Credinciosii isi amintesc in aceasta zi cum Iisus a umblat de la un dregator la altul, iar in cele din urma a fost rastignit.
Credinciosii ortodocsi sarbatoresc astazi ultima vineri din Postul Mare, zi care este numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare.
Astazi este ziua in care Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc.
Din acest motiv, Vinerea Mare este si zi de post negru. Astazi se face pomenirea Sfintelor, Mantuitoarelor si infricosatoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului Iisus Hristos, respectiv scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita si, nu in ultimul rand, crucea si moartea pe care le-a primit de bunavoie.
Se mai face pomenire de marturisirea mantuitoare facuta pe cruce de talharul recunoscator, care a fost rastignit impreuna cu El.
In vinerea mare, Iisus este purtat de la un dregator la altul, preotii cerand rastignirea Lui. Desi nici un dregator nu gaseste vina in El, in cele din urma Isus este pus langa talharul Baraba, astfel incat lumea sa aleaga pe cine elibereaza si pe cine omoara, dupa obiceiul care era ca de Paste un intemnitat sa fie eliberat.
Multimea alege ca Isus sa fie rastignit. El este pus intre doi talhari iar in momentul in care isi da duhul, se face intuneric peste tot pamantul iar perdeaua din templu se rupe exact pe mijloc, de sus pana jos.
Din acest motiv, Vinerea Mare este si zi de post negru. Crestinii mai dau diferite conotatii legate de aceste denumiri. Acestea sunt date de ceea ce se intampla in aceasta zi. Astfel, se numeste Vinerea Pastilor, pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui si Vinerea Seaca, pentru ca cei mai multi romani au obiceiul de a tine post negru, adica nu mananca si nu beau nimic toata ziua.