Una dintre cele mai complexe cercetări efectuate de procurori se apropie de final. Polițiști, jandarmi și hoți au fost trimiși în judecată pentru o serie întreagă de infracțiuni - mită, corupție, tăinuire, care au plecat de la un furt uriaș de motorină din vagoanele oprite în stația CFR din Năsăud. AFLĂ ce confiscări speciale au dispus judecătorii:
Peste 20 de persoane acuzate de luare de mită, dare de mită, complicitate la furt calificat, tăinuire şi abuz în serviciu, printre care se numără șase agenţi de poliţie şi un jandarm, au fost trimiși în judecată de procurori după ce aceștia au descoperit două grupri infracționale care furau motorină din vagoanele care ajungeau la Năsăud, Telciu și Romuli. Procurorii au deschis mai multe dosare penale și pe rând au trimis în judecată polițiști, agenți de pază, hoți...
Primul dosar care a ajuns la final vizează un polițist din Năsăud, doi agenți de pază și doi bărbați (tată și fiu acuzați de furt).
Reamintim că prin rechizitoriul din data de 18 decembrie 2013, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului M.T.M., agent de poliţie în cadrul Poliţiei Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăinuire, complicitate la furt calificat şi abuz în serviciu. Procurorii spun că polițistul, în perioada februarie – septembrie 2013, în mod repetat, a cumpărat de la inculpatul P.I. motorină despre care cunoştea că provine din săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat.
„În legătură cu faptele de furt despre a căror existenţă ştia, poliţistul nu s-a sesizat din oficiu şi nu a întocmit acte de constatare, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu pe care, conform legii, era obligat să le îndeplinească.
Prin acelaşi rechizitoriu, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, inculpaţii P.I. şi P.S.M., autorii furturilor de motorină săvârşite în perioada arătată din vagoane cisternă aparţinând S.C. „Lukoil România” S.R.L. Bucureşti.
În sarcina inculpaţilor P.I. şi P.S.M. s-au reţinut şi fapte de corupţie, respectiv infracţiuni de dare de mită, constând în aceea că în lunile mai, august şi septembrie 2013 le-au dat agenţilor de securitate V.M.V. şi T.R., la solicitarea acestora, bani, băuturi alcoolice şi produse alimentare, cu scopul ca aceştia din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile pe care le aveau conform fişei postului, de a păzi vagoanele cisternă în care era depozitată şi transportată motorina, permiţând astfel sustragerea combustibilului. Agenţii de pază V.M.V. şi T.R. au fost la rândul lor trimişi în judecată pentru luare de mită. Trimiterea în judecată a inculpatului P.I. vizează şi deţinerea unor materiale explozibile, care au fost descoperite cu ocazia percheziţiilor efectuate în cursul urmăririi penale”, anunțau la acea dată procurorii bistrițeni, menționând totodată că complexitatea cauzei a impus disjungerea cercetărilor efectuate faţă de alte 16 persoane, constituindu-se noi dosare penale având ca obiect infracţiunile de luare de mită, dare de mită, complicitate la furt calificat, tăinuire şi abuz în serviciu (pentru această din urmă faptă fiind cercetaţi alţi cinci agenţi de poliţie şi un jandarm).
Procurorii au efectuat și percheziții la domiciliul făptaşilor, prilej cu care au fost depistaţi de 887 litri de motorină, anchetatorii stabilind că pe lângă această cantitate, alţi 1.217 litri au fost valorificaţi.
Drept urmare, făptaşii principali – Pop Iacob şi fiul acestuia, Pop Silviu Marian – dar şi complicii acestora – Vintilă Marius şi Terzea Remus, ambii agenţi de pază ai Lukoil România şi Maier Teodor Marcel – agent de poliţie în cadrul Poliţiei orăşeneşti Năsăud, au fost trimişi în judecată în luna decembrie 2013.
După mai bine de doi ani de judecată, magistraţii au ajuns la o concluzie: patru dintre cei acuzați, repectiv persoanele acuzate de furt și cei doi agenți de pază, au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar polițistul a fost achitat.
Astfel, agentul de pază Vintilă Marius Viorel trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la furt calificat şi luare de mită a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Colegul său, Trezea Remus a primit pentru complicitate la furt calificat și luare de mită 10 luni închisoare cu suspendare.
Pop Iacob, trimis în judecată pentru furt calificat, deţinere de materiale explozive cu sisteme de iniţiere și dare de mită, a fost condamnat la trei ani închisoare și el fiind eliberat condiționat. Fiul acestuia, Pop Silviu Marian, trimis și el în judecată pentru furt calificat și dare de mită, a fost și el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Polițistul, Maier Teodor Marcel, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la furt calificat a fost achitat de judecători.
Principlalul acuzat, Iacob Pop, a rămas în urma deciziei judecătorilor și fără „bunurile” pe care le folosea pentru a face rost de motorină, judecătorii confiscând de la acesta: 2 găleţi de culoare albastră din plastic, 2 butoaie de tablă de culoare maro de aprox. 200 litri fiecare, o canistră din plastic de culoare albă de aprox. 25 de litri, 4 canistre de plastic de aprox. 60 de litri fiecare, 2 furtunuri de plastic (…) o pâlnie din plastic de culoare verde.
Și fiul acestuia a rămas fără principalele obiecte, judecătorii dispunând confiscarea bunurilor găsite în timpul percheziţiilor, respectiv un sac de rafie de culoare albă, două pâlnii din tablă, un furtun şi o canistră goală.
Motorina găsită în timpul prechezițiilor, respectiv 887 litri a fost restituită firmei păgubite.