Meteorologii au emis un nou cod galben de ninsori in intreaga tara! Se preconizeaza ca nametii vor fi mai mari ca si in anul 1954, cel putin asta sustine ministrul Traian Igas. Autoritatile vor fi "puse in garda", iar soferii sunt sfatuiti sa nu porneasca la drum decat daca au neaparat nevoie.
Ninsorile si gerul din ultima perioada au facut ravagii in majoritatea judetelor din tara! Zeci de drumuri au fost inchise traficului rutier pentru ca nu s-a mai putut circula pe acestea, sute de pasageri au ramas blocati in trafic zeci de ore, 22 persoane au murit inghetate s.a. Pe scurt, ninsorile din aceasta iarna au provocat multe necazuri.
Meteorologii au emis din nou o avertizare un cod galben de ninsori abundente, viscol si polei in toata tara. Atentionarea de cod galben va fi valabila incepand de maine de la ora 11:00 si va dura pana duminica la ora 20:00. Conform meteorologilor, vantul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari in sud si in sud-est, unde rafalele vor depasi 50-60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberand zapada.
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a facut astazi o declaratie: „S-a anticipat ca vor fi nameti mai mari ca in 1954". Astfel ca, autoritatile sunt „puse in garda” si i-au toate masurile posibile pentru a nu se mai repeta dezastrul de data trecuta, cand meteorologii au mai emis un cod galben de ninsori abundente, iar sute de persoane au ramas blocate in trafic.
Astazi, la ora 16:00, premierul Emil Boc a convocat o videoconferinta cu prefectii privind situatia meteo, la care vor participa si membrii comitetului pentru situatii de urgenta. In urma acestei sedinte se vor stabili toate masurile pe care le vor lua pentru a nu se mai repeta dezastrul.
Soferii sunt sfatuiti sa nu porneasca la drum decat daca au neaparat nevoie. Autoritatile recomanda ca in cazul in care romanii pornesc la drum cu masinile, acestea sa fie echipate corespunzator de iarna, sa aiba lanturi, lopata si un sac de nisip. Tot acestia mai transmit ca soferii trebuie sa aiba in portbagaj o rezerva de carburanti, in cazul in care vor ramane inzapeziti si sa mai aiba haine groase, paturi, dar si provizii cu mancare si apa.
In judetul Bistrita-Nasaud cea mai predispusa zona in care se pot produce blocaje rutiere este Pasul Tihuta. Chiar daca in aceasta zona lucreaza incontinuu zece utilaje de deszapezire acestea fac fata cu greu viscolului si ninsorilor abundente. Din fericire, in aceasta iarna nu s-au inregistrat blocaje rutiere in aceasta zona.
Singur blocaj rutier inregistrat in judet a avut loc in urma cu doua saptamani cand, timp de o ora, a fost blocat Drumul National 17 C, pe Dealul Dumitrei, iar sute de masini nu au mai putut urca dealul din cauza poleiului format.
Chiar daca la nivel national ultima statistica arata ca 22 de persoane au murit inghetate, in judetul nostru nicio persoana nu a ajuns in ultima perioada la spital din cauza gerului.