Tinerele care raman insarcinate incepand din acest an trebuie sa se decida, in maxim 102 zile dupa nastere, care dintre cele doua variante impuse de guvernanti o vor alege. Dosarele se vor depune la serviciul social al primariei de care apartin.
Guvernantii au schimbat legea in ceea ce priveste concediul maternal. Aceasta lege a intrat in vigoare de la inceputul acestui an.
Mamicile care dau nastere unui copil, incepand din acest an, trebuie sa aleaga una dintre cele doua variante pe care le-au pus la dispozitie guvernantii.
Prima varianta, pe care mamicile o pot alege, este aceea ca pot opta pentru concediul maternal pe o perioada de un an cu o indemnizatie pentru cresterea copilului cuprinsa intre 600 si 3400 de lei. In cazul in care mama se reintoarce la serviciu, primeste o indemnizatie de insertie egala cu 500 de lei, plus indemnizatia copilului de 200 de lei, iar timp de 6 luni nu poate fi data in somaj.
Cea de-a doua varianta pe care o pot alege viitoarele mamici este aceea ca pot ramane acasa cu micutii lor timp de doi ani, insa indemnizatia pentru cresterea copiilor va fi cuprinsa intre 600 si 1200 de lei.
Viitoarele mamici, dupa ce au nascut, trebuie sa depuna un dosar la serviciul social al primariei de care apartin si sa specifice care dintre variante o vor alege.
“Dupa ce au nascut, doamnele trebuie sa vina sa-si depuna dosarul prin care specifica care dintre variante o aleg. Dosarele se pot depune dupa 42 de zile de la nasterea copilului, plus inca 60 de zile. Deci dosarele nu se mai pot depune in mai mult de 102 de zile de la nastere”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul executiv al Agentiei pentru Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud, Doina Sigmirean.
In ultima perioada, se vehicula in presa nationala ca femeile care aleg cea de-a doua varianta impusa de guvernanti, si anume sa stea acasa pe o perioada de doi ani, pot ramane fara un loc de munca.
Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a infirmat acest lucru. Acesta a declarat ca nicio viitoare mamica nu va fi concediata de catre angajator, doar daca firma sau fabrica in care lucreaza va intra in faliment.