Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Untold foloseşte imagini de la Festivalul Usturoiului în filmul de prezentare turistică, dar nu specifică nimic de Bistriţa-Năsăud!

23/06/2016 17:50:22 Ana ȘTEFĂNEL  
Organizatorii Festivalului Untold, care va avea loc în curând la Cluj-Napoca, au făcut un film de promovare al Transilvaniei legat de mitul Contelui Dracula. Deși autorii clipului folosesc imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, Castelul Dracula de la Tihuța și imagini de la Festivalul Usturoiului, nu pomenesc deloc județul.

În filmuleţul de prezentare al festivalului de muzică Untold, care a devenit deja viral pe internet, este prezentat mitul contelui Dracula şi sunt folosite imagini din Bistriţa-Năsăud şi de la Festivalul Usturoiului, festival care anul acesta ajunge la ediția a patra și este organizat la inițiativa Asociației de Promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud”.

În filmuleţ se vorbeşte despre Transilvania, ţinutul contelui Dracula şi apar imagini cu castelul din Pasul Tihuţa, imagini de la Colibiţa şi de la Festivalul Usturoiului: cadre cu olarii, poneii, copiii care joacă hapuc şi inclusiv momente de pe scenă cu Nea Mărin, toate imaginile fiind de la ultimele două ediții ale festivalului.

Chiar dacă Untold este organizat de clujeni (și au în echipă și bistrițeni) şi nu de străini (care ar mai avea, să spunem, o mică scuză pentru confuzia între obiectivele turistice din România), aceştia cu siguranţă nu au citit cartea scrisă de Bram Stoker pentru că, în timp ce imaginile din judeţul nostru rulează, ei prezintă Sighişoara, Bran şi alte puncte turistice din ţară, care, oricât de minunate ar fi, nu sunt localizate în Bistriţa-Năsăud și nu au o legătură atât de evidentă cu mitul contelui Dracula cum are Bistrița-Năsăud - locul în care este localizată geografic mare parte din acțiunea din roman.

Pentru necunoscători, Bistrița și trecătoarea Bârgăului apar descrise de autorul romanului „Dracula" ca fiind locul în care contele ar fi trăit mare parte din întâmplări, cartea menţionând cu exactitate puncte de reper din Bistriţa-Năsăud. Chiar în primul capitol din roman autorul conseamneză data şi locaţia: „3 mai, Bistritz".

Autorul continuă şi enumeră şi alte puncte geografice din Bistriţa-Năsăud, dar descrie şi decorul care parcă ne transpune în zona Pasului Tihuţa: „Prietene, bun venit în Carpaţi! Te aştept cu nerăbdare. Trage un somn bun noaptea asta. Mâine, la trei după-amiază, diligenţa pleacă în Bucovina; ţi s-a rezervat un loc. La trecătoarea Bârgăului te va aştepta caleaşca mea, ca să te aducă încoace. Trag nădejde că întreaga călătorie de la Londra până aici s-a terminat cu bine şi că îţi va face plăcere şederea în preafrumoasa mea ţară. Prietenul dumitale, Dracula (… ) În fine, Pasul Bârgăului ne apăru în faţa ochilor, deschizându-se spre răsărit. În beznă, nori negri se rostogoleau deasupra noastră, apăsat, copleşitor, văzduhul vestea furtună. Părea că lanţul de munţi despărţise atmosfera în două şi că ne aflam acum pe latura furtunii. Încet mă priveşte, îmi roteam privirile după trăsura care trebuia să mă ducă la conte. Mă aşteptam să văd din clipă în clipă luminile felinarelor, prin noapte, însă bezna rămânea de nepătruns.

Deodată îmi dădui seama de faptul că vizitiul era pe punctul de a mâna caii în curtea unui castel vast şi căzut în ruină, de la ale cărui ferestre înalte şi negre nu se zărea nici o rază de lumină şi ale cărui creneluri sparte se profilau crestat pe cerul luminat de lună. În beznă, curtea castelului părea uriaşă şi, cum anumite drumuri întunecoase conduceau sub mari arcade boltite, ea părea şi mai întinsă decât era în realitate. Încă nu am putut să o văd în timpul zilei.

–        Bun venit în casa mea. Intră de bunăvoie, pleacă precum ţi-o fi voia şi lasă aici puţin din fericirea ce-o aduci.”

Evident, ţinutul contelui Dracula este în Bistriţa-Năsăud, nu în altă parte din ţară, ceea ce, se pare, organizatorii festivalului Untold nu ştiu. Cu toate acestea, nu au ezitat să folosească imagini de la Festivalul Usturoiului sau Colibiţa şi Pasul Tihuţa, dar, revoltător, trimit turiștii interesați în alte locații turistice, lăsând astfel să se înțeleagă că imaginile ar fi de acolo.

Asociația de Promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” a realizat chiar la prima ediție a Festivalului Usturoiului harta Ținutului contelui Dracula, pe care este conturat traseul descris exact în romanul lui Bram Stoker.

Haideţi să dăm mai departe videoclipul de promovare a festivalului Untold, precizând clar pe distribuirile noastre că Ținutul contelui Dracula este în Bistrița-Năsăud, ca turiştii să afle care este, de fapt, locul unde domneşte legenda sângerosului conte-vampir: 

 

 

 

9090 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro