Situație cel puțin ciudată și deocamdată fără nici o soluție între spital și Casa de Asigurări de Sănătate. Conducerea spitalului susține că a tratat mai mulți pacienții și CAS trebuie să plătească peste 9 milioane de lei, datorii vechi de 3 ani, însă conducerea CAS susține că nu există nu există nicio datorie neonorată către spital.
În timpul vizitei efectuată de conducerea județului la Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud, managerul instituției, dr. Mircea Gelu Buta a declarat că are de recuperat de la Casele de Asigurări 900 de miliarde de lei vechi, adică 9 milioane de lei noi și a cerut ajutorul președintelui CJ pentru a rezolva cumva această situație.
”Ceea ce nu este încă rezolvat este o corespondenţă între finanţarea spitalului din partea Casei de Asigurări cu afluxul mare de pacienţi, pentru că modernizările și specialiştii atrag un număr mare de pacienţi. Noi ne confruntăm cu un număr de bolnavi pe care trebuie să-i îngrijim mai mulți decât contractul pe care îl avem cu Casa de Asigurări şi aici se produce la un moment dat un blocaj. Toate modernizările atrag şi cheltuieli" a declarat dr. Mircea Gelu Buta în timpul vizitei de astăzi.
Acesta a explicat pentru Bistrițeanul.ro că „dezvoltarea și modernizarea spitalului atrage implicit un număr mai mare de pacienți. În situația actuală, contractele pe care CAS le încheie cu spitalul județean rămân înghețate, la un buget istorc, din ultimii 10 ani. Media externărilor este de 2400 de pacienți pe lună iar contractele pe care CAS le încheie cu spitalul variază. Luna aceasta avem 1400, situație în care noi ar fi trebuit deja să sistăm interările, pentru că nu mai avem un contract. În ultimii 3 ani s-a adunat o valoare de 90 de miliarde, cazuri tratate și validate de Școala Națională. De aici apar probleme – pacienții trebuie să își plătescă o parte din analize și medicamente. Spitalele trebuie să folosească banii alocați pentru un pacient pentru tratarea a doi sau chiar trei pacienți. Nu ne putem juca nici cu furnizorii de echipamente medicale sau medicamente pentru că orice depășire de termen atrage după sine procese și penalități”.
Radu Moldovan i-a promis managerului spitalului că zilele viitoare va merge la București unde va avea o discuție cu Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. „O să facem o analiză pilot. O să îi cer să îl trimită la Bistrița pe președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vedem ce se întâmplă aici. Unde sunt neconcordanțele... Eu am foarte mare încredere în tânărul ministru care a făcut multe deja pentru sistemul de sănătate”.
La rândul ei, conducerea CAS susține că nu are nicio datorie față de spital că toate serviciile contractate au fost plătite.
"Începând cu 1 iulie 2014, când s-a încheiat noul contract cu spitalul, s-au modificat normele. În sensul că dacă înainte era o valoare maximă și o valoare minimă în care te puteai mișca în contractul cu spitalele, începând cu 1 iulie nu mai există această valoare. Acum este o valoare fixă, care se calculează după o formulă matematică foarte strictă care ține seama de numărul de paturi finanțabile (aprobate pe totalul județului și pe fiecare spital), indicele de complexitate a cazului (care se calculează de școala Națională de Medicină) și există un tarif fix. Formula e numărul de paturi înmulțit cu numărul de cazuri ori tariful și ne dă valoarea de contract. Aceasta este fixă. Sigur, Spitalul Județean și nu numai, ci toate din țară, au mai multe paturi decât cele pe care noi le putem finanța. Pentru cazurile suplimentare pe care dânșii le rezolvă spitalele ar trebui să obțină fonduri din alte surse fie din venituri proprii, fie din veniturile alocate de către autoritățile locale. Din păcate, un județ ca al nostru, și un spital ca al nostru care chiar dacă este o bijuterie, nu este atractiv pentru medicii specialiști care să soluționeze aici cazuri complexe care sunt mai bine plătite. Ei se îndreaptă spre centrele universitare pentru că acolo își pot face un renume" a explicat pentru Bistrițeanul.ro predintele CAS BN Camelia Ilișuan.
Întrebată ce datorii are Casa de Asigurări la această oră către spital, Camelia Ilișuan susține că: „Noi nu avem nici o datorie față de spital! Sigur că ei au mai multe cazuri rezolvate și internate. Există numeroase afecțiuni acute pe care ei nu le pot refuza. Trebuie să interneze oamenii, dar noi nu putem plăti mai mult decât ceea ce am contractat. Asta este legea finanțelor publice” a conchis președinta CAS.