Foste cadre didactice, specialişti şi elevi care au trecut prin fosta Şcoală Ajutătoare – acum Centru de Educaţie Incluzivă – au sărbătorit ieri, la sediul de pe Strada Alba Iulia, împlinirea a 40 de ani de la deschiderea primei şcoli speciale la Bistriţa. „Au fost zile în alb şi negru” a recunoscut directoarea Imola Doris Vass.
Momente emoţionante ieri, la Centrul de Educaţie Incluzivă Nr 1 din Bistriţa, acolo unde zeci de foşti şi actuali profesori au sărbătorit împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea primei şcoli speciale din oraş: în 15 septembrie 1976, Şcoala Ajutătoare îşi deschidea porţile pentru 165 de elevi grupaţi în 13 clase care s-au bucurat încă de atunci şi de cantină şi de internat.
Astăzi numele şcolii este Centrul de Educaţie Incluzivă Nr 1 şi cuprinde 160 de elevi repartizaţi în 18 grupe, condiţiile de demult s-au îmbunătăţit simţitor, dar pasiunea şi dăruirea cu care profesorii se ocupă de copiii speciali de aici a rămas aceeaşi.
În prezenţa senatorului Dorin Dobra, a Cameliei Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a vicepreşedintelui CJ Alexandru Pugna – directoarea instituţiei l-a invitat pe preotul Sorin Moldovan să rostească o binecuvântare şi a evocat apoi personalitatea primului director al şcolii – Nicolae Fodor, căruia i se datorează multe fotografii şi filme de arhivă, dar şi pe dascălii, terapeuţii, logopezii, psihologii şi kinoterapeuţii care au muncit aici cu atâta dăruire.
„Au fost zile în alb şi negru, în care simţeam că am scos din sertarul cunoaşterii şi al sufletului toate nuanţele posibile... Erau zile în care sărbătoream micile noastre victorii prin mari focuri de artificii. A doua zi, artificiile erau din nou slabe licăriri de alb şi negru... Dar am fost acolo, gata să pornim din nou pe drumuri anevoioase...”, a mai spus Imola Doris Vass.
„Vreau să exprim preţuirea şi consideraţia pentru şcoala care oferă mai mult decât toate celelalte şi care rezolvă o problemă a societăţii noastre mai complicată decât toate celelalte probleme la un loc”, a spus şi Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.
Una dintre apariţiile tulburătoare a fost cea a lui Nicu Covaci – unul dintre foştii elevi ai şcolii, care a rostit câteva cuvinte de recunoştinţă, emoţionat mai ales de faptul că fiica sa urma să evolueze în programul artistic de muzică tradiţională prilejuit de sărbătoarea şcolii.
Şi Alexandru Pugna şi-a manifestat emoţiile şi respectul faţă de profesorii instituţiei, iar invitaţii prezenţi au primit câte o revistă aniversară care a surprins întreaga istorie a instituţiei, de la începuturi şi până în prezentul marcat de impresionante reuşite.