Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  98 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Peștera Tăușoarelor va contribui la un proiect unic în lume, care ar putea rescrie harta geologică a lumii

09/08/2015 10:21:09 Raluca NECHITI  
Consiliul Județean a investit peste un milion de lei pentru a proteja Peștera Tăușoarelor, cea mai adâncă și impresionantă peșteră din România. Investițiile facilitează accesul în peșteră a speologilor și cercetătorilor, iar peștera a fost selectată alături de alte șase să „rescrie harta geologică a lumii”.

În iunie 2012 a început desfășurarea unui proiect ce prevede reabilitarea infrastructurii de acces în peştera Tăuşoare - „Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes natural Peștera Tăușoare”. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.171.557 lei.

O parte din bani au fost alocați pentru reabilitatea infrastructurii de acces în peșteră. În plus, timp de doi ani și jumătate cât a durat proiectul în peșteră s-au făcut și numeroase studii și măsurători geologice, geomorfice, de climă și hidrografie, fiind descoperite specii noi de lilieci și minunății ascunse, unele unice în lume.

Peștera este cea mai adâncă din România și face parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali. Ea are o întindere de 20 de kilometri și o diferență de nivel de 413 metri. Peștera Tăușoare adăpostește diverse galerii, dar are și patru râuri subterane.

Chiar dacă nu va fi niciodată deschisă turiștilor, Peștera Tăușoarelor are încă multe secrete pe care cercetătorii abia așteaptă să le descopere. Peștera a fost inclusă într-un studiu unic care ar putea duce la  rescrierea hărții geologice a lumii.

„Prin acest proiect am reușit să reașezăm Peștera Tăușoarelor pe palierul celor mai importante și fascinante peșteri din România. Am fost convins că aici avem valori științifice deosebite. Vreau să vă spun că avem lucruri unice pe glob: avem bilele Tăușoarelor care sunt mai rare decât operele lui Brâncuși; avem mirabilit care nu poate fi văzut în altă parte; avem eufolite laminate din ghips care sunt aproape de nevăzut în România și foarte rare în lume. Avem bogății unice din punct de vedere științific, dar care trebuie protejate... Proiectul nostru,«Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes natural Peștera Tăușoare» s-a încheiat, dar interesul științific al forurilor competente pentru această arie nu a încetat.. Aparatele pe care le-au folosit pentru studii în această peșteră au rămas aici datorită interesului pe care specialiștii îl au pentru a măsura în continuare umiditate, temperaturi, debite. La ora actuală, peștera Tăușoarelor, tocmai prin studiile acestui proiect, a fost luată în evidența forurilor științifice internaționale și face parte dintr-un proiect unic amplu, româno-francez, la care noi suntem parte, în cadrul căruia șapte peșteri din Europa, trei din România și patru din Franța beneficiază de un program de monitorizare științifică deosebită și la capătul acestui proiect intenționăm să rescriem harta geologică a lumii printr-un nou algoritm de calculare a euro genezei alpine”, a explicat custodele peșterii Crin Theodorescu.

Afla din materialul VIDEO ce presupune rescrierea hărții geologică a lumii:

1884 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro