Consiliul Județean a investit peste un milion de lei pentru a proteja Peștera Tăușoarelor, cea mai adâncă și impresionantă peșteră din România. Investițiile facilitează accesul în peșteră a speologilor și cercetătorilor, iar peștera a fost selectată alături de alte șase să „rescrie harta geologică a lumii”.
În iunie 2012 a început desfășurarea unui proiect ce prevede reabilitarea infrastructurii de acces în peştera Tăuşoare - „Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes natural Peștera Tăușoare”. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.171.557 lei.
O parte din bani au fost alocați pentru reabilitatea infrastructurii de acces în peșteră. În plus, timp de doi ani și jumătate cât a durat proiectul în peșteră s-au făcut și numeroase studii și măsurători geologice, geomorfice, de climă și hidrografie, fiind descoperite specii noi de lilieci și minunății ascunse, unele unice în lume.
Peștera este cea mai adâncă din România și face parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali. Ea are o întindere de 20 de kilometri și o diferență de nivel de 413 metri. Peștera Tăușoare adăpostește diverse galerii, dar are și patru râuri subterane.
Chiar dacă nu va fi niciodată deschisă turiștilor, Peștera Tăușoarelor are încă multe secrete pe care cercetătorii abia așteaptă să le descopere. Peștera a fost inclusă într-un studiu unic care ar putea duce la rescrierea hărții geologice a lumii.
„Prin acest proiect am reușit să reașezăm Peștera Tăușoarelor pe palierul celor mai importante și fascinante peșteri din România. Am fost convins că aici avem valori științifice deosebite. Vreau să vă spun că avem lucruri unice pe glob: avem bilele Tăușoarelor care sunt mai rare decât operele lui Brâncuși; avem mirabilit care nu poate fi văzut în altă parte; avem eufolite laminate din ghips care sunt aproape de nevăzut în România și foarte rare în lume. Avem bogății unice din punct de vedere științific, dar care trebuie protejate... Proiectul nostru,«Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes natural Peștera Tăușoare» s-a încheiat, dar interesul științific al forurilor competente pentru această arie nu a încetat.. Aparatele pe care le-au folosit pentru studii în această peșteră au rămas aici datorită interesului pe care specialiștii îl au pentru a măsura în continuare umiditate, temperaturi, debite. La ora actuală, peștera Tăușoarelor, tocmai prin studiile acestui proiect, a fost luată în evidența forurilor științifice internaționale și face parte dintr-un proiect unic amplu, româno-francez, la care noi suntem parte, în cadrul căruia șapte peșteri din Europa, trei din România și patru din Franța beneficiază de un program de monitorizare științifică deosebită și la capătul acestui proiect intenționăm să rescriem harta geologică a lumii printr-un nou algoritm de calculare a euro genezei alpine”, a explicat custodele peșterii Crin Theodorescu.
Afla din materialul VIDEO ce presupune rescrierea hărții geologică a lumii: