Mai mult decât atât, la Bistriţa va funcţiona şi un mic centru cultural chinez! Statul chinez va susţine financiar o extensie a cursurilor de limbă şi civilizaţie chineză, contribuind cu o donaţie foarte consistentă de materiale didactice, a anunţat azi Remus Lungu, reprezentant al Asociaţiei de prietenie Româno-Chineză la Bistriţa.
Atmosferă de sărbătoare astăzi, la prânz, la Centrul de Documentare al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”. Elevi îmbrăcaţi în costume populare româneşti, dar şi în costume tradiţionale chinezeşti i-au servit pe toţi cei prezenţi cu ceai, amintind de celebrul ritual al ceaiului, dar şi cu must proaspăt şi struguri.
Este începutul unei frumoase prietenii – au afirmat profesorii Colegiului „Andrei Mureşanu” – rostind câteva cuvinte de bun venit pentru profesorul chinez sosit de la Institutul Confucius din Cluj să predea chineza la Bistriţa.
Colegiul Andrei Mureşanu se poate lăuda cu 6 din cele 12 grupe de elevi care s-au înscris la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie chineză care vor începe chiar mâine, de la ora 14.30, la CNAM.
Grupele sunt formate din 25-30 de elevi – câte o grupă la Colegiul „Liviu Rebreanu”, la Infoel, la Liceul cu Program Sportiv şi o grupă formată din elevi interesaţi de această disciplină de la Colegiile Sanitar şi „Grigore Moisil”. Există câte o grupă de elevi inclusiv la Beclean şi la Năsăud şi foarte curând, după ce profesorul Shi Xiao Huan de la Institutul Confucius Cluj-Napoca se va acomoda puţin cu atmosfera din Bistriţa – vor exista chiar şi grupe pentru adulţii care vor să studieze cultura şi civilizaţia chineză.
Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ a precizat că primirea călduroasă de care s-a bucurat profesorul Shi Xiao Huan este un semnal că elevii şi profesorii îşi doresc şi altceva decât ceea ce se întâmplă la clasă.
Remus Lungu, reprezentantul Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză a subliniat sprijinul pe care l-a acordat Primăria Bistriţa, finanţând primele proiecte ale asociaţiei, dar şi sprijinul statului chinez care va susţine financiar o extensie a cursurilor de limbă şi civilizaţie chineză, contribuind cu o donaţie foarte consistentă de materiale didactice care se vor concretiza într-o aşa-numită „Casă Confucius”.
Profesorul universitar Shi Xiao Huan a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat că este foarte onorat că se află în Bistriţa şi că se află aici în primul rând pentru a învăţa şi abia mai apoi pentru a preda sau a-i învăţa pe ceilalţi. „Celebrul filosof şi mentor Confucius spunea că două capete sunt întotdeauna mai bune decât unul singur... Există şi proverbul acela englez Când eşti în Roma, să te comporţi precum romanii. Eu am adaptat acest proverb la „Când eşti în România, comportă-te ca românii…" Aşa că vreau să învăţ limba, cultura, să-mi fac prieteni noi printre români, aveţi o ţară minunată, cu excepţia ţânţarilor… Cât despre cursurile mele, vor cuprinde detalii şi informaţii despre muzica, pictura, costumele, caligrafia sau arhitectura chineză... Sper să vă placă…", a mai spus profesorul Shi Xiao Huan în vârstă de aproape 37 de ani.