Zeci de profesori participă la această oră la seminarul “Incluziunea copiilor cu autism şi cerinţe educative speciale” organizat de ISJ şi partenerii săi, între care şi o fundaţie norvegiană care a acordat în aceste zile suport pentru un centru educaţional la Şcoala Gimnazială Nr 4, destinat copiilor cu autism şi tulburări de dezvoltare.
Aproape 100 de profesori, educatori, inspector şcolari şi părinţi participă la această oră la seminarul “Incluziunea copiilor cu autism şi cerinţe educative speciale” organizat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.
Inspectoratul Şcolar Judeţean alături de partenerii săi – Asociaţia Autism Europa Bistriţa, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa şi Fundaţia "Stiftelsen Radarveien" (Oslo, Norvegia) au lansat în iulie, la Bistriţa proiectul “Dezvoltare de strategii şi politici pentru a acorda şanse egale copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile”.
În aceste zile a avut loc cea de-a doua întâlnire a partenerilor din proiectul finanţat prin Programul R010 - CORAl, de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Ioan Ioja – managerul de proiect –a prezentat pe scurt proiectul, subliniind că valoarea acestuia este de 902.626 de lei – dintre care 85% (767.232 lei) îl reprezintă fondurile norvegiene (grant SEE) iar 15% (135.393) este cofinanţarea publică de care se bucură proiectul.
Scopul proiectului este creşterea gradului de integrare a preşcolarilor şi elevilor provenind din grupuri vulnerabile, pentru asigurarea pe termen lung a succesului şcolar şi personal, într-un cadru coerent şi stabil din punct de vedere educaţional, social şi instituţional.
Printre obiectivele proiectului se numără formarea şi dezvoltarea competenţelor de elaborare şi realizare a materialelor de lucru specifice educaţiei incluzive pentru 105 cadre didactice din Bistriţa-Năsăud, integrarea pe termen de 6 ani a unei viziuni de ansamblu privind educaţia incluzivă, la nivelul a două entităţi publice, 8 autorităţi locale şi 12 unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud dar şi creşterea gradului de responsabilitate socială şi informare privind drepturile copilului pentru 8 comunităţi educaţionale pentru a reduce inegalitatea şi a îmbunătăţi măsurile de combatere a discriminării şi excluziunii sociale pe termen de cel puţin 6 ani.
Proiectul presupune şi crearea unui centru educaţional pentru copii cu autism şi tulburări de dezvoltare în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr 4 - motiv pentru care instituţia a fost vizitată zilele trecute de reprezentanţii fundaţiei norvegiene care au acordat suport şi sprijin profesorilor bistriţeni implicaţi în proiect.
Vor fi organizate, de asemenea, activităţi de evaluare psiho-socio-şcolare complexe şi activităţi de terapie pentru 60 de copii (50 elevi şi 10 preşcolari din grupul vulnerabil), va fi realizat un studiu privind gradul de integrare a persoanelor dar şi un registru judeţean al persoanelor cu dificultăţi de învăţare.
60 de copii (50 de elevi şi 10 preşcolari) aparţinând grupurilor vulnerabile vor fi integraţi într-un mediu adaptat. Proiectul se va derula în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa, Teaca, Prundu-Bârgăului şi Nimigea de Jos în perioada mai 2015 – aprilie 2016.