Problemele cu colectarea, transportul și depozitarea gunoaielor din județ au fost, din nou, în dezbaterea aleșilor de la județ. Și de această dată, spiritele s-au inflamat. VEZI de ce:
În ultima ședință a Consiliului Județean, aleșii au discutat și s-au contrazis mai bine de o jumătate de oră pe tema gunoaielor din județ.
Președintele Consiliului Județean a retras, la solicitarea aleșilor din opoziție, un proiect important pentru compania Vitalia, care ceruse majorarea tarifelor de colectare a gunoiului din județ și... reducerea (!!!) redevenței pe care firma trebuie s-o plătească Consiliului Județean. Adică ar vrea bani mai mulți de la bistrițeni pentru gunoiul colectat și să plătească mai puțin Consiliului Județean.
Președintele CJ, Radu Moldovan, a ținut să le spună colegilor din consiliu că Bistrița-Năsăud este singurul județ unde acest proiect a fost dus până la capăt. "Noi cam ne-am terminat treaba cu acest proiect... Suntem în faza finală, de a depune cererea finală de rambursare. Interesul meu și al dumneavoastră este același: de a găsi o soluție cât mai corectă pentru cetățeni. Sunt multe semne de întrebare pe care eu le am și nu vreau să discut decât în interesul cetățeanului" - a precizat Radu Moldovan care a mai spus că suntem singurul județ din țară care închide acest proiect.
„Suntem într-o situație mult mai favorabilă decât alții, dar și aici situația este complicată deoarece există posibilitatea ca acest contract (dintre ADI -Deșeuri și operatorul de salubritate Vitalia) să se încheie. Conform contractului, firma are obligația ca 90 de zile, la prețurile din contract, să opereze în continuare după primăriile trebuie să își găsească soluții independente pentru o perioadă temporară până la achiziția unui nou operator și ADI-ul trebuie să procedeze, dacă se va rezilia contractul, la o nouă licitație publică pentru achiziția unui operator care nu știm cât va dura... Cea care a trecut a durat un an și opt luni" - a mai spus Radu Moldovan, care e mai precizat că acest contract este o moștenire a precedentei administrații care a hotărât ca o sumă consistentă de bani să meargă către închiderea gropilor ecologice și nu către achiziționarea de utilaje.
"O parte din utilaje a fost achiziționate prin proiect dar nu au prins autospeciale cu macara care să ridice sacii din containerele și cu care avem o mare problemă" - a mai precizat președintele CJ.
La Bistrița a fost inaugurat în 2013 primul depozit ecologic din țară, care a costat 40 milioane €.
Proiectul - Sistem de management integrat al deșeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud a fost primul de acest fel din țară iar construcția lui a început în 2009, depozitul fiind dat în folosință în la începutul anului 2013. O bună perioadă de timp, depozitul, aflat în administrarea Consiliului Județean a funcționat doar pe jumătate, până când a fost desemnat un operator, respectiv firma Vitalia Servicii pentru Mediu care să colecteze selectiv gunoaiele din întreg județul.
Cu banii de la UE au fost realizate investiții majore pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul nostru. Astfel, a fost construit unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tarpiu; au fost construite cinci staţii de transfer a deșeurilor achiziționate containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora și s-au alocat bani pentru închiderea şi ecologizarea a patru depozite neconforme.
Conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea proiectului a fost de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă de la UE, restul de 2% fiind contribuția locală.