Un bărbat de 38 de ani și-a pierdut viața după ce a coborât în izvorul din Parva pentru a lua apă. Bărbatul s-a intoxicat cu gazele emanate, iar medicii nu au mai putut să-i salveze viața. Rudele bărbatului, soția și cumnatul, au montat ieri o cruce menită să-i avertizeze de pericol pe toți cei care vor să coboare să ia apă din izvorul morții.
Pentru amenajarea parcului și a casei izvorului din această zonă, care reprezintă mândria localității, alături de Peștera lui Ilie, obiective turistice pe care Primăria vrea să le pună în valoare au fost cheltuiți 42.000 de euro anul trecut, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
La acești bani se mai adaugă încă 100.000 de lei pe care primăria i-a cheltuit în urmă cu șase ani pentru a amenaja accesul la izvor, după ce trei bărbați au leșinat lângă acesta. Investițiile nu au reușit însă să înlăture pericolul de moarte la care se expun cei care vor apă din acest izvor, iar acum nu mai există resurse financiare pentru a face investiții în sisteme de ventilație sau în mutarea acestuia.
La nici un an de la inaugurarea parcului, Primăria comunei Parva a fost nevoită să închidă izvorul, care are o construcție de lemn nouă, deoarece Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a constatat că izvorul prezintă pericol de asfixiere pentru oamenii care coboară acolo.
Nemulțumiți de decizia autorităților, după ce primăria a închis accesul sătenilor în incinta izvorului, oamenii au spart de mai multe ori lacătul și au înlăturat gardurile puse de autorități pentru a putea ajunge din nou la apă.
Zilele trecute un bărbat de 38 de ani din Năsăud care a încercat să ia apă de la izvorul morții și-a pierdut viața, pe treptele care coboară la izvor. Ieri, îndurerate, rudele bărbatului au venit la Parva pentru a instala chiar lângă izvor o cruce, crucea are un mesaj dramatic, menit să îi avertizeze pe cei care vor cu orice preț să coboară la apă, că își pun viața în pericol.
Cumnatul bărbatului care și-a pierdut viața, preotul Grigore Linul din Chintelnic, a venit la Parva pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului existent aici. A aprins câteva lumânări și a montat o cruce cu un mesaj șocant: „Nu intra, poate fi crucea ta!”
„Cumnatul și finul meu a venit la acest izvor pentru că îi plăcea foarte mult această apă. Din nefericire, era adunat foarte mult gaz și nu a mai ieșit de acolo. A avut și ghinionul să nu dea nimeni peste el mai bine de o oră, drept urmare când l-au găsit era deja trecut la Domnul. Vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că din spusele medicului legist este al cincilea mort de aici. Răzvan avea 38 de ani, abia împliniți. Întrebarea mea față de autorități este: câți trebuie să moară pentru a se întâmpla ceva aici? Fie să se îngrădească cum trebuie pentru a nu se mai intra, fie să se amenajeze acest izvor! Nu vrem să fie închis, dar trebuie făcut ceva ca să poată veni toată lumea la el, fără să le fie pusă în pericol viața”, spune preotul.
Riscul de a se întâmpla o nouă nenorocire este cu atât mai mare cu cât izvorul de apă minerală din Parva se află chiar lângă școală și în orice moment un copil și-ar putea pierde viața, mai ales că probleme au existat. În urmă cu câțiva ani câțiva elevi și profesori au încercat să ia apă de la acest izvor şi au leșinat. Din fericire, intervenția promptă a medicilor și a sătenilor i-a salvat.
Chiar dacă se știe că izvorul este unul periculos și au existat oameni care și-au pierdut viața sau au leșinat din cauza acestei ape, foarte apreciată, izvorul a continuat să atragă lumea care coboară până la fântână, fără să țină cont de pericolul la care se expun.
O serie de reclamații au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud care a dispus oprirea accesului la izvor din cauza pericolului de asfixiere. Medicii legiști au stabilit că și ultimul deces, al bărbatului de 38 de ani din Năsăud, a survenit în urma asfixierii cu gaze sulfuroase.
Oamenii din zonă iau apă zilnic de la acest izvor, sunt supărați că autoritățile l-au închis şi își doresc să găsească o soluție pentru ca accesul până la firul de apă să se facă în siguranță.
Primăria Parva și-ar dori să rezolve definitiv situația, dar nu are fonduri pentru realizarea unei noi investiții, motiv pentru care se limitează la închiderea accesului la acest izvor, cât timp va avea ușile ferecate însă nimeni nu știe...
Viceprimarul Vasile Căluș spune că administrația locală închide tot timpul acest izvor, însă oamenii îl redeschid fără ca primăria să știe. În opinia sa, soluția ar fi ca acest izvor să fie mutat de unde este acuma, pe marginea râului Rebra unde s-ar putea amenaja mai bine accesul, însă, din lipsă de fonduri, nu pot face această investiție.
Viceprimarul mai spune că printr-un proiect european au fost realizate amenajările exterioare ale parcului și acestea nu au inclus amenajarea izvorului în interior și nici montarea unui sistem de ventilație corespunzător care să elimine gazele de mină.