Ciobanii din România spun că în turmă trebuie să ai musai și o oaie neagră, că așa nu vin lupii - asta e superstiția pe care ne-a dezvăluit-o Ray Dorgelo, un olandez care s-a îndrăgostit de ținuturile din jurul Bistriței și care se va căsători cu aleasa sa la o stână din Dealul Negru. AFLĂ povestea celor doi străini care s-au stabilit în BN:
Ne-am întâlnit în parcul municipal, însă am simțit pe loc că cei doi tineri nu au de gând să stea prea mult într-un loc. Ne-au mobilizat rapid și alături de ei am pornit spre Budacu de Jos, acolo unde Vasile Voștinar, un bistrițean din tată-n fiu, are o stână cu aproape cinci sute de oi de care au grijă șapte ciobănești carpatini. Din vorbă în vorbă, am aflat că Ray a intermediat contactul dintre cioban și o televiziune franceză care a realizat un documentar la stâna acestuia. Despre acest subiect puteți citi mai multe aici: Lupi, urși și masivii ciobănești carpatini din jurul Bistriței - sâmbătă, la o televiziune franceză!
Imediat ce am ajuns în Budacu de Jos, am făcut dreapta pe un drum de țară, am lăsat mașina și am pornit la pas alături de cei doi olandezi. Aceștia s-au stabilit în România în luna aprilie a acestui an și îl vizitează des pe ciobanul Voștinar. Ray este pasionat de ciobănești carpatini, de postura și de inteligența câinilor, fapt pentru care i-a ajutat pe jurnaliștii francezi să ajungă la stâna Voștinar pentru a-și realiza documentarul. Fascinat de modul de viață al ciobanilor, de ținuturile sălbatice și de peisajele minunate, Ray, alături de logodnica sa, Jenny, au decis să se căsătorească la o stână din Dealul Negru, în compania câtorva prieteni din România și a familiilor care vor veni tocmai din Olanda. Ray ne-a asigurat că de la nuntă nu va lipsi țuica, ei dorind să păstrăze tradiția românească. Pătimaș din fire, ciobanul Vasile s-a întristat că nunta nu va avea loc la stâna lui, însă le-a promis tinerilor o oaie pentru nunta care va avea loc în câteva zile.
Printre altele, ciobanul ne-a povestit câte probleme are la stână, deși face asta de când s-a născut. Motivele de tristețe sunt multe, iar în ochii săi am citit nostalgia vremurilor de altădată, atunci când, după cum spune el, oierii erau... boieri: făceau case pentru copii, le luau mașini și trăiau regește. Acum, cu durere în suflet, ciobanul - care a fost și cojocar în trecut - ne-a povestit cât de greu îi este când vede cum pieile de oaie zac aruncate și nu mai dă nimeni niciun ban pe ele. Brânză nu mai face pentru că nu are cu cine, bani nu prea mai are, dar muncește cât e ziulica de lungă.
Despre ciobăneștii carpatini, ciobanul are doar cuvinte de laudă și a povestit pentru Bistrițeanul.ro că oile sale sunt păzite de această rasă de treizeci de ani, el făcând parte și din Carpatian Club Romania, clubul celor care cunosc îndeaproape rasa aceasta. Câinii sunt blânzi și nu atacă oamenii, însă noaptea se transformă și își iau în serios rolul de paznici. Traian, masculul Alpha, s-a încăierat zilele trecute cu alți câini și a fost rănit la un ochi, iar acum, cei mai tineri îl pândesc să îi ia locul - legea junglei e în vigoare chiar și în jurul municipiului Bistrița.
Ținuturile sălbatice ale Bistriței
Olandezul Ray Dorgelo ne-a povestit cum, aflându-se într-o drumeție pe dealurile bistrițene, a observat urme de urs foarte aproape de case. El spune că deși oamenii nu conștientizează acest lucru, este evident faptul că locuim într-o zonă înconjurată de sălbăticie, iar francezii care au realizat documentarul au venit până aici tocmai din acest motiv. Ray a intermediat realizarea documentarului din pasiunea sa pentru ciobăneștii carpatini care au devenit astfel protagoniștii filmului, dar și de dragul ciobanului cu care olandezii se înțeleg de minune în dulcele grai românesc. Vasile Voștinar a declarat pentru Bistrițeanul.ro că „tot el e”, chiar dacă va fi vedetă în Franța - de sâmbătă. Nu s-a arătat prea încântat de prezența francezilor, el păstrându-și ținuta și vorba simplă, așa cum îi șade bine unui țăran român adevărat.
Ray și Jenny se potrivesc atât de bine în peisajul pitoresc încât și-au găsit locuri de muncă în Bistrița și s-au implicat în diferite proiecte, semn că nu se gândesc să plece prea repede. Cei doi s-au stabilit în Ocnița, nu pentru că nu le place Bistrița, dar mai mult iubesc viața la țară, departe de tot ceea ce înseamnă agitație, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care au ales să facă o nuntă simplă, dar inedită în același timp. Nunta va avea loc la Dealul Negru, acolo unde Nicolae Ceaușescu a avut o cabană de vânătoare, cabană care s-a făcut scrum. Este cunoscut faptul că în acea zonă este cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, acesta fiind motivul care l-a atras pe dictator în ascunzișul munților Călimani.