Pentru unii preoți din zona de munte a județului, sfințitul caselor reprezintă o adevărată provocare. Chiar dacă își pun viața în pericol și piedicile sunt multe, nimic nu îi împiedică să ajungă în toate casele pentru a le sfinți, în Ajunul Bobotezei. La Piatra Fântânele, părintele Gavril Horț, duhovnicul mănăstirii, a ajuns cu jeep-ul.
Tradiția ortodoxă spune că în ajunul Bobotezei trebuie sfințite casele. Dacă în oraș lucrurile par mult mai simple, la țară, în satele de munte, dispersate și cu numeroase locuințe izolate, umblatul cu crucea reprezintă o adevărată provocare.
Fie iarna cât de grea, nimic nu-l împiedică pe părintele duhovnic de la Piatra Fântânele, Gavril Horț, să ajungă în toate cele 92 de căsuțe pe care le sfințește an de an și în care îl așteaptă, cu multă răbdare și cu lumânări în mâini, credincioșii.
Zăpada mare i-a pus piedici și anul acesta, pentru a ajunge la locuințele izolate având nevoie de sprijinul unui alt călugăr, părintele Andrei, care a venit pentru a-i da o mâna de ajutor duhovnicului de la Piatra Fântânele.
Cei doi preoți, ajutați de o mașină de teren, au înfruntat ore în șir nămeții pentru a reuși să ajungă și la cele mai izolate case unde erau așteptați cu drag, pentru binecuvântare.
Sătenii sunt mândri și bucuroși că indiferent de vreme și indiferent de cât de greu ar fi să ajungă până la căsuțele lor, părintele nu a lipsit niciodată.
„Avem 92 de locuințe, plus cabanele la care ajungem în fiecare an, în Ajunul Bobotezei pentru a sfinți casele. Anul acesta, cu ajutorul părintelui Andrei, fost coleg de-al meu de la Mănăstirea Nicula, am reușit să ajungem la toate casele. Dacă zăpada este mare și nu putem ajunge, ne urcăm pe schiuri și așa ne continuăm drumul”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro preotul Gavril Horț.
Chiar dacă în acest an nu au fost nevoiți să folosească schiurile pentru a ajunge la toate căsuțele, autoturismul de teren făcând față destul de bine nămeților, care depășesc jumătate de metru, problemele nu au lipsit.
Cei doi preoți au rămas împotmoliți în nămeți în timp ce încercau să ajungă la una dintre locuințe, fiind ajutați de săteni și de un cal să iasă din nămeți și să își poată continua în siguranță traseul până la ultima căsuță din stat.
„Pentru noi este foarte important că vine preotul. Face un bine în casa omului. Când vine, ne aduce și sănătate și bucurie. Îl așteptăm cu drag și niciodată nu a lipsit”, povestesc soții Trișcă care locuiesc într-o casă izolată.