„De 16 ani, în prag de Sfântă sărbătoare şi mare praznic al Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ne întâlnim la concertul pascal Lumina Învierii”, a explicat în deschidere artistul Alexandru Pugna, iniţiatorul concertului pascal. În Lunea Mare se începe şi curăţenia de Paşte: casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele iernii
Fiecare dintre zilele din Săptămâna Patimilor este marcată prin minunate slujbe care povestesc evenimentele desfăşurate în vremea lui Iisus, în Săptămâna Mare, până la Punerea în Mormânt a Mântuitorului.
Slujbele se numesc Denii, de la slavonul „vdenie” (veghe) şi se ţin în fiecare seară, pentru ziua ce urmează. Prima dintre Denii se ţine chiar în seara Duminicii Floriilor şi este Denia pentru Lunea Mare, iar ultima are loc în Vinerea Mare şi este cutremurătoarea Denie a Prohodului Domnului.
Tradiţia populară spune că până la sfârşitul Deniilor, casele trebuie curăţate şi îngrijite, atât în interior, cât şi prin curţi şi ogrăzi.
În Lunea Mare femeile încep curăţenia de Paşte, iar casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele de peste iarnă… Se scot pernele la aerisit, se văruieşte şi se spală totul, de teama blestemului caselor: „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, căci te blestemă casa!”, spunea o vorbă din bătrâni despre curăţenia care începe azi.
În timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim şi se citeşte istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.
Credincioşii din Bistriţa au umplut ieri seară Biserica Protopopiatului Ortodox de la Coroana – acolo unde preoţii Viorel Creţa, Tiberiu Sabău, Emanuel Vidican şi Nicolae Feier alături de moderatorul întâlnirii, preotul protopop Alexandru Vidican, au povestit despre ultimele zile de post, despre bucuriile duhovniceşti, despre postul trupesc şi cel sufletesc...
Cuvintele de înţelepciune ale invitaţilor au fost completate de pricesne şi emoţionante cântece bisericeşti interpretate de Cornelia Ardelean Archiudean, Domnica Dologa, Cristina Bugnar, Adina Băieşiu şi Larisa Bozbici.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa.