În urmă cu câteva zile, Bistrițeanul.ro a publicat imagini filmate recent cu o dronă la depozitul de la Tărpiu. În filmuleț se vede cum apare o mașină de gunoi care aruncă pur și simplu deșeurile la marginea gropii, nici vorbă de sortare/reciclare. Tot în imagini se observă „lacurile” de levigat. VEZI ce înseamnă asta:
Este evident faptul că la depozitul ecologic de la Tărpiu sunt mai multe nereguli, iar imaginile obținute de Bistrițeanul.ro și publicate zilele trecute au evidențiat din nou acest lucru. În primul rând, în filmuleț se vede clar cum o mașină de gunoi ajunge la marginea depozitului, descarcă deșeurile undeva la marginea acesteia și… atât. Unde e reciclarea, unde e depozitarea selectivă? Probabil, doar în proiect, pe hârtie. Apoi, când drona survolează zona, în imagini se văd foarte clar două lacuri. Acumulări de levigat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că stația de epurare NU funcționează. Surse din interior spuneau pentru Bistrițeanul.ro că în momentul în care acumulările de levigat sunt vizibile, stația nu funcționează și permite ca acestea să se adune.
Acum ajungem la întrebarea DE CE. De ce nu funcționează stația? Stația nu este pusă în funcțiune dintr-un simplu motiv: costă prea mult! Consumabilele sunt foarte scumpe (lăsăm autoritățile să se intereseze de ce și cât, e vorba de sute de milioane de lei), fapt pentru care stația nu e pornită decât atunci când administratorul gropii - Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL - își permite să cumpere consumabilele extrem de scumpe.
Mai mult decât atât, aceasta a costat circa 1.5 milioane de Euro (!!!!) și este atât de „deșteaptă” încât spune (doar cui vrea să afle, bineînțeles) de câte ori a fost pornită, pentru cât timp și multe detalii care pot face lumină în cazul gropii de la Tărpiu și a acumulărilor de levigat.
Mai mult decât atât, deși Consiliul Județean a format acum o comisie care să supravegheze activitatea ADI - Deșeuri, exista încă de la începutul proiectului o comisie, UNITATEA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI (UIP), cu angajați din Consiliul Județean care trebuiau să supravegheze și evalueze permanent, timp de 15 ani, activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară.
Cert este faptul că acele acumulări de levigat sunt un real pericol, mai ales acum că ne aflăm în sezonul de toamnă, iar ploile torențiale sunt pe punctul să își facă apariția și levigatul să se scurgă, poluând astfel zona. De reținut faptul că discutăm despre un proiect de zeci de milioane de euro, un proiect ecologic - care poluează.