80% dintre liceenii bistriţeni care au răspuns unui chestionar lansat de Asociaţia Alphamed sunt la curent cu simptomele unor boli cu transmitere sexuală, 40% susţin că ar apela la părinţi pentru probleme legate de droguri sau sex şi 5% susţin că familiile lor nu au nimic de obiectat în privinţa unui anturaj cu potenţial periculos...
Rezultatele unui studiu foarte interesant şi necesar în Bistriţa au fost dezvăluite ieri, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, acolo unde s-a desfăşurat conferinţa care a marcat finalul proiectului „Distracție, da, probleme, ba" inițiat de Asociația ALPHAMED și cofinanțat de Primăria Bistrița.
Proiectul a presupus câteva întâlniri şi workshopuri cu elevii de la Colegiul „Andrei Mureşanu”, de la Infoel, de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” şi Liceul Sanitar din Bistriţa.
Zeci de elevi au participat la acțiuni de conștientizare și informare despre pericolul consumului de alcool, tutun, droguri și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Am constatat că foarte multe campanii focalizate pe acest subiect încearcă să sperie şi pună în faţă pericolul la care se expun tinerii aflaţi la o vârstă la care, în realitate, nimic nu îi sperie – a precizat, în deschidere dr. Ioana Encean, preşedintele Asociaţiei Alphamed – adăugând că miza proiectului a fost să explice elevilor faptul că distracţia este permisă şi necesară pentru toţi, dar şi că în această ecuaţie pot interveni greşeli cu grave consecinţe asupra sănătăţii şi destinului lor.
Dacă, înainte de a răspunde la chestionare, 80% dintre elevi au recunoscut că sunt tentaţi să încerce să bea un pahar sau să fumeze o ţigară – în urma întâlnirilor cu specialiştii implicaţi în proiect procentul s-a redus simţitor şi peste aşteptări – a recunsocut Ioana Encean, concluzionând că, prin informaţie se pot obţine rezultate extraordinare.
5% dintre cei care au răspuns la chestionare au afirmat că părinţii lor nu ar avea nimic de obiectat dacă ei ar face parte dintr-un anturaj cu potenţial periculos, 85% dintre tinerii bistriţeni susţin că ar rezista tentaţiilor oferite de anturaj şi doar 40% ar apela la ajutorul familiei dacă ar avea nevoie de ajutor.
„Cea mai mare problemă mi s-a părut că ar fi lipsa cunoaşterii de sine. Tinerii din Bistriţa nu îşi cunosc potenţialul, nu ajung să înveţe materia preferată, nu-şi cunosc punctele forte şi calităţile şi încearcă să suplinească asta apelând la anturaje nepotrivite...”, a susţinut psihologul Camelia Zăgrean.
O altă problemă cu care s-au confruntat specialiştii implicaţi în proiect a fost curajul tinerilor de a-şi mărturisi deschis problemele. De teama de a nu fi stigmatizaţi, judecaţi greşit sau ironizaţi de cei din jur – tinerii nu îndrăznesc să vorbească liber, mulţi cerând sfaturi „pentru un prieten, nu pentru mine...”, a subliniat psihologul, amintind că orice elev care are o problemă în Bistriţa poate s-o discute cu un psiholog – semnând un contract de confidenţialitate, prin care acesta se obligă să păstreze confidenţialitatea asupra datelor lui personale.
O altă chestiune interesantă discutată la conferinţa de final a proiectului a fost aceea că răspunsurile unor elevi de clasa a VII-a sunt foarte apropiate de răspunsurile unor elevi de liceu – concluzia fiind aceea că sesiunile de informare şi conştientizare ar trebui să înceapă încă din clasele de gimnaziu. La întâlnire au participat şi profesoarele Laura Someşan de la Colegiul Infoel şi Aurelia Hîruţă, dirigintele unei clase a VII-a la Colegiul „Andrei Mureşanu”: