Primari, viceprimari, reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, dar şi cei de la conducerea APIA, CJ BN şi ai Prefecturii s-au întâlnit astăzi, iar noua modalitatea prin care ţăranii şi fermierii pot obţine subvenţii a fost motiv de scandal şi a încins spiritele.
“Am venit năuc şi am impresia că plec tâmpit! Eu nu mai înţeleg nimic pe cuvântul meu. Am venit cu nişte probleme dar acuma constat că ori sunt eu tâmpit. Poi ce facem noi în zona necooperativizată în care nu avem titluri de proprietate, în care extrasele CF sunt pe evrei, pe Dumnezeu ştie? Eu trebuie să plec acasă să le spun (n.red. ţăranilor): băieţi nu mai aveţi niciun drept. Păi ce rost îşi mai are adeverinţa de la Primărie, ce rost îşi mai are Registrul Agricol?”, a explicat revoltat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa.
Primarii sunt revoltaţi că modalitatea prin care fermierii şi tăranii trebuie să ceară subvenţii este foarte complicată şi că ajutoarele pe care aceştia le primesc pentru a-şi duce la bun final treburile agricole nu mai pot fi făcute prin intermediul asociaţiilor.
“Nu mai înţeleg! Înseamnă că la mine la Romuli nu mai ia nimeni subvenţie. Nu numai la Romuli, ci şi la Telciu şi la toată zona în care nu este cooperatizare”, a mai spus primarul de la Romuli.
Cei care vor subvenţii trebuie să facă obligatoriu dovada titlului de proprietate pentru terenurile pe care susţine că le deţine. Spre exemplu, un fermier care are un teren pentru care deţine numai contract de vânzare-cumprare făcut de mână, teren pe care nu l-a întăbulat, nu poate obţine subvenţie pentru că nu face dovada că este titularul acelui teren agricol.
La fel de revoltat ca şi primarul din Romuli a fost şi Anchidim Pavelea, primarul de la Runcu Salvei. El spune că noua lege şi felul în care trebuie procedat pentru obţinerea subvenţiilor este bătaie de joc la adresa ţăranilor.
“Mă numesc Anchidim Pavelea şi sunt primarul de la Runcu Salvei. Aş avea şi eu de spus câteva lucruri şi am şi câteva întrebări de pus în legătură cu asociaţiile crescătorilor de taurine sau ovine. La noi, la Runcu Salvei avem 200 de hectare de păşune şi am concesionat-o conform legii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine. Dumneavoastră spuneţi că nu se poate depune cerere la APIA pe asociaţie. Bun! Că trebuie depusă pe persoană fizică. La mine încărcătura de animale e foarte mare întrucât numărul de ovine a crescut. Noi pe 200 de hectare avem 7.000 de ovine. La noi oile se duc şi pasc la Lechinţa, în Nimigea, se duc oamenii şi cumpără de la badea Ion păşune. Eu pot acoperi 2.000 de oi. Eu ce să fac? Mă duc şi le spun la cetăţeni: omorâţi 5.000 de oi că nu mai primiţi subvenţie? Omului îi foarte greu să ţină aceste oi datorită faptului că păşunea de acum va trebui să o plătească mai scump la cei de la Lechinţa întrucât aceia nu au animale şi nu mai primesc subvenţie”, a declarat primarul Anchidim Pavelea.
Primarul de la Runcu Salvei spune că legea nu este în ajutorul crescătorilor de animale şi a celor care îşi lucrează terenurile şi cere celor de la APIA să facă ceva pentru a rezolva problemele apărute.
“Ce să facem? Noi sprijinim ţăranul sau îl omorâm? Mai bine nu s-ar depune cerere la APIA în cazul asta. Nu pot să îi aleg pe sprânceană (n.red. pe fermieri şi ţărani). Nu pot să le spun voi depuneţi, restul nu. Asta practic e bătaie de joc pe capul ţăranului. O altă întrebare. Aţi spus că până în 15 iunie trebuie depusă adeverinţă de registru agricol după registrul nou. Dacă nu apare registrul? Sau dacă apare în data de 14? Noi într-o zi putem să facem adeverinţe? Este imposibil”, a mai spus Anchidim Pavelea.
Directorul general al APIA, Florin Căpraru, împreună cu prefectul Ioan Ţintean şi subprefectul Ovidiu Frenţ au discutat cu primarii, viceprimarii şi secretarii primariilor din judeţ dar şi cu reprezentanţii agricultorilor. Împreună caută soluţii pentru a rezolva problemele ridicate de cei care au participat la întâlnirea de astăzi.
Ba mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, i-a cerut directorului de la APIA să îşi mobilizeze angajaţii şi duminică în fiecare localitate din judeţ să meargă un reprezentant al APIA pentru a discuta cu oamenii despre procedurile şi actele necesare pentru obţinerea subvenţiilor.
VEZI în video de mai jos cum a decurs întâlnirea de astăzi şi ce au avut de spus cei care au luat cuvântul.